Cégvilág

A Facebook innentől kezdve bármit blokkolhat

A Facebook régóta küzd a problémával, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a platformjain az országonként eltérő törvényekkel.

A Facebook kedden közölte a felhasználókkal, hogy eltüntethet vagy blokkolhat minden olyan tartalmat, amely szabályozási vagy jogi kockázatot jelent a közösségi médiaóriásnak világszerte – írja a Bloomberg.

E jogkörét akkor is fenntartja, ha maga a tartalom nem illegális, nem sért.

A szolgáltatási feltételek október 1-jén lépnek hatályba.

A Facebook szerint a változtatás megakadályozza megakadályozza többek közt az ausztráliai felhasználókat és kiadókat a hírek megosztásában, amellyel megsértenék a helyi sajtótörvényt, amely arra kényszeríti a Facebookot, hogy fizessen médiacégeknek cikkeikért.

De a cég szóvivője szerint az új szbályozás globálisan érvényes.

Fotó: Oliver Berg/dpa

Eltávolíthatjuk vagy korlátozhatjuk bármely tartalmat, szolgáltatást vagy információihoz való hozzáférést, ha úgy látjuk, hogy ezzel elkerülhetjük, de legalábbis enyhíthetjük a Facebookra nézve ​​káros jogi következményeket

– olvasható a felhasználóknak kedden elküldött okostelefon-értesítésben.

Félmillió magyart érinthetnek a Facebook-tiltások

A magyar Facebook-felhasználók 10,1 százaléka emlékszik olyan esetre, amikor fiókját felfüggesztette vagy egy bejegyzését törölte a szolgáltató.

A frissítés ellentétben áll Mark Zuckerberg vezérigazgató korábbi, a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozó nyilatkozataival.

A Facebook régóta küzd a problémával, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a platformjain lévő tartalmakat az egymilliárd felhasználóra vonatkozó eltérő törvényekkel az egész világon.

A kérdés különösen kínossá válik a novemberi amerikai választások, a világjárvány idején a Covid-19-hez kapcsolódó félretájékoztatások elterjedése, valamint a vállalat vezetőinek és a hatalmon levő emberek közötti kapcsolatok fokozott ellenőrzése előtt.

A Facebook is felkészül a választásokra

A novemberi választások tisztaságával kapcsolatos aggodalmak már a közösségi portálok üzemeltetőit is elérték.

A vállalat évekig próbált betörni a kínai piacra, de nem tudott olyan üzletet kötni, amely megfelelt volna Peking cenzúra és tulajdonjogának politikájának.

 

cenzúra tartalom Facebook
Kapcsolódó cikkek