Cégvilág

Jogsértések miatt bukta frekvenciáját a Klubrádió

A Magyar Nemzet összegyűjtötte a hiányosságokat és jogsértéseket, amiért a Klubrádió frekvenciaengedélyét visszavonták.

A Magyar Nemzet cikkében összegzi, miért is veszítette el pontosan a frekvenciáját a Klubrádió. A konzervatív napilap gyűjtésében felsorolja, milyen szabálytalanságokat vétett a rádió – ezért lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A cikkben olvasható, hogy az NMHH közleménye szerint a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott.

A médiatanács ezért nem hosszabbította meg a szolgáltató 2021. február 14-én lejáró jogosultságát.

A médiatörvény szerint a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi.

Az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette – írja a cikk.

A Magyar Nemzet írása szerint a rádió hat esetben követett el jogsértést.

Az napilap tételesen felsorolja, mely esetekben járt el törvénytelenül a Klubrádió:

  • A médiaszolgáltató 2014. május 13-án, 21-én és június 3-án kérelem és médiatanácsi engedély nélkül kapcsolódott hálózatba, megsértve ezzel a médiatörvény. 64. § (1)-(2) bekezdéseit.
  • Médiaszolgáltató 2014-ben megsértette a médiatörvény 22. (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez a szóban forgó ügy első fejezete, melyben a Klubrádió ismételten szegte meg a médiatörvény rendelkezéseit, ami kizáró ok.
  • A Klubrádió 2015-ben megsértette a médiatörvény 21. §-át azáltal, hogy nem teljesítette a magyar zenei művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét.
  • A médiaszolgáltató 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit, megsértve ezáltal a médiatörvény 63. § (12) bekezdését.
  • A médiaszolgáltató 2016. szeptember 26. – december 31. között megsértette a médiatörvény 22. § (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez a második fejezet, a jogsértés nem csekély súlyú.
  • A Klubrádió 2017. március 27. és május 31. között ismét megsértette a médiatörvény 22. § (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. A jogsértés ismételt, tekintettel a 354/2017. (IV. 19.) határozatra. Ez pedig a harmadik fejezet.
  • A rádió a határozatokat tudomásul vette, és a bírságokat pedig befizette. A Klubrádió pedig újból pályázhat a Budapest 92,9 MHz frekvenciára. Ezenkívül a rádió interneten ugyanúgy hallgatható marad.

    Kiemelt kép: Shutterstock

    NMHH Klubrádió
    Kapcsolódó cikkek