Cégvilág

Az orvosok többsége nem fogadja el az új törvényt

A kamara felmérése szerint orvosok több mint kétharmada névvel vállalta, hogy az új jogviszonyt nem fogja aláírni.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az orvosok felé régi adósságot törleszt az új elfogadásával és a hálapénz törvényi tiltásával. A törvény megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült elfogadhatatlan passzusok miatt az mégsem javította, hanem gyengítette az ágazat hitét és erejét – közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Megszavazták az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló törvényt

Ellenszavazat nélkül elfogadta a parlament az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslatot. A törvény büntethetővé tette a hálapénzt.

A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint, ami közel 8 ezer orvos visszajelzései alapján készült,

az orvosok 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a törvény jelen formája számára nem elfogadható.

A közellátásban dolgozó orvosok több mint kétharmada névvel vállalta, hogy az új jogviszonyt nem fogja aláírni. A közellátást elhagyni tervező orvosok 37,4 százaléka a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, a válaszadók több mint egyharmada pedig a szerződés aláírása helyett inkább az ország, vagy az ágazat elhagyását választaná.

A MOK szerint a kérdőív leplezetlenül mutatja be, hogy a magyar egészségügy eddig is kizárólag az orvosok hivatásuk iránti elkötelezettsége és önkizsákmányolása miatt maradt működőképes. A magyar szakorvosok 52 százaléka ugyanis kettő vagy több állásban dolgozik. Az orvosok közel fele, 43 százaléka vállalkozóként is dolgozva teszi lehetővé a magyar betegek ellátását. A magyar orvosok 58 százaléka a heti 48 órás EU-s direktívát, 20 százaléka pedig a magyar törvényben maximalizált heti 60 órás óraszámot is meghaladóan dolgozik.

Fotó: Shutterstock

A szakdolgozói kamara felmérése szerint a törvény hatálya alá eső szakdolgozók körében is nagy a törvény elutasítottsága.

A MOK sürgeti, hogy a törvény hibás pontjait mihamarabb javítsák ki az ágazat dolgozóival egyeztetve,

valamint javaslatuk szerint a kamarákat mielőbb be kell vonni a most készülő jogszabályok, kormányrendeletek előkészítésébe, és a tagság javaslattételét is lehetővé tevő, megfelelő véleményezési időt kell biztosítani számukra. Valamint hangsúlyozták, hogy rendezni kell a közellátásban dolgozó csoportok mellett a háziorvosok, alapellátó gyermekorvosok és fogorvosok, valamint asszisztenseik bérét is.

A Magyar Orvosi Kamara konszenzusos törvénymódosítást, nem rendeleti szabályozást vár a kirendelés és áthelyezhetőség szabályozásában, mégpedig, hogy a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra történhet kirendelés, valamint a kamara szerint a törvényben a másodállások lehetőségét biztosítani kell és a hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből, ilyen például a nőgyógyászattal való kivételezés.

egészségügyi szolgálati jogviszony orvosok egészségügy bértábla MOK
Kapcsolódó cikkek