Cégvilág

Forráshoz jutottak a Pest megyei vállalkozások

A nagy léptékű fejlesztéseknél 300 millió forint a támogatási plafon.

A Pénzügyminisztérium Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások eszközberuházásainak támogatására kiírt pályázatán 78 cég összesen 2,35 milliárd forint támogatáshoz jutott a második körben – tudta meg a Világgazdaság. A pályázati kiírás létjogosultságát az a kormányrendelet adta, amely szerint

2016 és 2021 között a központi költségvetés terhére 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatásban részesülnek a központi régió önkormányzatai és vállalkozásai.

A határozat a stratégiai irányokat is rögzítette, köztük a cégek működési feltételeit és környezetét javító beruházásokat. A pályázatra 4,5 milliárd forintot különítettek el, ebből 2,5 milliárdot a nagy léptékű (60–300 milliós), a fennmaradó 2 milliárdot pedig a kis léptékű (10–60 milliós) fejlesztésekre.

A lapunk birtokába jutott lista szerint

a legnagyobb támogatást, csaknem 270 millió forintot a Soós Tészta Kft. kapta.

A vecsési vállalkozás 1981-ben alakult, a kezdetekkor kisipari körülmények között termelt hagyományos technológiával, minimális gépesítéssel. A folyamatos kapacitásbővítés és technológiafejlesztés eredményeként azonban immár nagyüzemi tésztagyártást folytat az 56 fős társaság, amely tavaly 1,91 milliárd forint nettó árbevételt, illetve 117 milliós profitot ért el. Az előbbi 9, az utóbbi 47 százalékos növekedés a 2018-as adatokhoz képest.

Fotó: Soós Tészta Kft.

A dobogó második fokán a Budakeszi Építőanyag Kereskedelmi, Fuvarozó és Szolgáltató Kft. áll, csaknem 60 millió forint támogatással.

Az építőanyag-kereskedéssel és gépi földmunkával is foglalkozó vállalkozás egy modern kori Tüzép-telep kialakítását tűzte ki célul, amely az alapoktól a tetőig egy helyről kínál széles körű megoldást, folyamatosan bővülő árukészlettel. A nyilvános cégadatok szerint a 12 éve létrehozott cég kilencfős létszámmal működik, tavalyi, 580 millió forintos forgalma 45 milliós nyereséggel párosult. A bevétele 17 százalékos bővülést mutat a bázisidőszakhoz képest, az eredménye viszont majdnem 30 százalékos csökkenést. A harmadik legnagyobb összegű támogatást, 58,8 millió forintot a dunaharaszti Ferro-Net Kft. nyerte el. Az 1993-ban alapított társaság csövek, vasanyagok értékesítésével, iparitermék-előállítás során kerítésfonatok gyártásával foglalkozott, idővel azonban a sprinkler csőhálózat-előregyártás vált a fő tevékenységévé. Az árbevétele tavaly az egy évvel korábbi 662-ről 555 millió forintra csökkent, az adózott eredménye pedig 35-ről 22 millióra.

kis- és középvállalkozások támogatások Pénzügyminisztérium Pest megye
Kapcsolódó cikkek