Cégvilág

Kevesebb gáz jön Ausztria felől

Havária történt az Ausztria felőli importot érintő gázvezetéken, megcsappant a behozatal. A hiba elhárításán dolgoznak, az ellátás nincs veszélyben.

Haváriának minősülő károsodást tárt fel kedden az Ausztriát Magyarországgal összekötő nagynyomású távvezetéken az FGSZ Zrt. a Mosonmagyaróvár határkeresztező pont közelében, Lébény térségében. A hibára az intelligens görényezési diagnosztikai vizsgálat során derült fény. Emiatt nem tartható fenn a vezetéken a normál üzemmenetre jellemző nyomásszint a Mosonmagyaróvár–Győr közötti vezetéken, annak biztonságos működése érekében. A társaság tájékoztatása szerint ezért megkezdték az érintett vezetékszakasz nyomásának biztonságos szintre történő csökkentését, és a vezeték a javítást. A földgázrendszer irányítója (amely annak tulajdonosa és üzemeltetője is egyben) hangsúlyozta, hogy

a feltárt probléma nem veszélyezteti az ország ellátásbiztonságát, a csökkentett kapacitás pedig az egyéb rendelkezésre álló betáplálási kapacitásokkal együtt képes az igények kielégítésére.

Szakmai partnereikkel közölték, hogy

a mosonmagyaróvári határkeresztező pont technikai kapacitása várhatóan 2020. október 20-án 16 órától a havária elhárításáig mintegy 80 százalékkal csökken, ezért az arra a napra vállalt szállítások feltehetően csak részben teljesülhetnek.

A havária elhárításáig az FGSZ nem kínál fel rövid távú kapacitásterméket az érintett határkeresztező pontra az Ausztria felől Magyarországra történő szállításra.

Fotó: AFP

Egyúttal jelezték, hogy a magyar gáztőzsde, a Ceegex Zrt. hirdetménye szerint a Ceegex azonnali piacának kereskedési rendszere 2020. október 20-án 20 órától 2020. október 21-e 00:00-ig nem lesz elérhető. Az FGSZ partnerei ezért portfoliójukat az FGSZ Zrt. Kereskedési Platformján tudják rendezni, amely ezen időszak alatt is folyamatosan elérhető lesz.

Szerda reggeli új információ, hogy az FGSZ azonnali intézkedéseket hozott a vezeték üzembiztonságának szavatolása érdekében.

Az alkalmazott megoldásoknak köszönhetően a 2020. október 20-i gáznapra a nominált mennyiségek várhatóan csökkentés nélkül teljesülnek.

A kisebb nyomás miatt azonban kisebb lett az importkapacitás is, így a 2020. október 21-i gáznapon (ma) a technikai kapacitás 60 százalékkal, a 2020. október 22-in pedig (holnap) 50 százalékkal csökken. A társaság kéri, hogy partnerei ennek megfelelően módosítsák az érintett gáznapokra tervezett szállítási mennyiségeket, a már korábban már benyújtott nominálásaikat pedig a csökkentett kapacitás figyelembevételével adják meg, illetve módosítsák. Az FGSZ megismételte tegnapi közlését, miszerint a csökkentett kapacitás, az egyéb rendelkezésre álló betáplálási kapacitásokkal együtt elégséges az ország ellátásbiztonsága szempontjából.

havária gáz import Mosonmagyaróvár FGSZ
Kapcsolódó cikkek