Cégvilág

Túltölthető két gáztároló

A lekötési igények nagyobbak az engedélyezett mennyiségnél.

Akkora az igény földgáztárolásra Magyarországon, hogy a kereskedelmi tárolókat üzemeltető Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) nagyobb kapacitást kíván ügyfelei rendelkezésére bocsátani, mint amekkorára eredetileg engedélye van. A társaság ezért engedélyt kért és kapott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), hogy

négy föld alatti létesítménye közül kettőben, a 280 millió köbméter mobil kapacitású kardoskútiban, illetve a 2170 millió köbméter mobil kapacitású zsanaiban még 20 millió, illetve még 180 millió köbméter gázt helyezhessen el.

(A tárolóban van úgynevezett párnagáz is, amellyel a létesítmény működéséhez szükséges nyomást tartják fenn.) A Kardoskúton és Zsanán összesen pluszként tárolható 200 millió köbméter az MFGT 4430 millió köbméteres alapkapacitásának csak a 4,51 százaléka, mégis nagy horderejű intézkedésről van szó, mert a társaság tárolóinak kihasználtsága az elmúlt évtől eltekintve jócskán elmaradt a lehetőségektől. Viszont a MEKH már a 2019–2020-as és a 2020–2021-es gázévre is adott ki hasonló engedélyt a társaságnak.

Az új jóváhagyás feltételes: legfeljebb 2025. március 25-ig szól, az MFGT-nek rendelkeznie kell a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályának plusztárolásra vonatkozó engedélyével – amely nélkül a MEKH-határozat nem is lép hatályba –, végül a többletmennyiségek betárolására az MFGT-nek ugyanúgy aukciót kell kiírnia, mint eddig a normál kapacitásokra. Ugyanakkor, ha az említett dátum utáni időszakban is előreláthatóan fennállnak további mobil gáz betárolásának a feltételei, akkor a társaság kérheti az engedély meghosszabbítását.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Az MFGT az indoklása szerint augusztusban azért kérte a most közzétett engedélyt, mert a lekötési igények az előrejelzések szerint a 2020–21-es tárolói év után is meghaladják az engedélyben szereplő tárolható mobil gáz mennyiségét. A társaság által hivatkozott nagy igényeket azonban feltehetően kisebb mértékben táplálja a hazai felhasználóktól várt kereslet, tekintettel a gazdaság lassulására, és arra, hogy elmúlóban vannak a hosszú, kemény telek.

Inkább geopolitikai, ellátásbiztonsági, illetve normál kereskedelmi szempontokról lehet szó, amelyeknek köszönhetően az MFGT-nek már tavaly is bő 9,5 milliárd forint adózott eredménye keletkezett a 2018-as csaknem 7,5 milliárd forint után.

A másik hazai tárolócég, az MMBF Zrt. 1,9 milliárd köbméternyi biztonsági, illetve kereskedelmi célú gázt tud elhelyezni a szőregi létesítményében, a 2020–2021-es gázévre pedig már nincsenek szabad kapacitásai.

MMBF MFGT MEKH gáztároló
Kapcsolódó cikkek