Cégvilág

A MEKH kiadta Paks II. létesítési engedélyét

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére kiadta a Paks II. Atomerőműre vonatkozó létesítési engedélyt.

A MEKH 2017. október 12-én az 5047/2017. számú határozattal a villamosenergia-rendszer üzemét lényegesen befolyásoló erőmű elvi engedélyt adott a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek (Engedélyes).

2020 októberében az Engedélyes létesítési engedély iránti kérelmet nyújtott be a MEKH-hez. A hivatal a hatályos jogszabályok alapján megvizsgálta az Engedélyes erőmű létesítése iránti kérelmében foglaltakat, és

megállapította, hogy a cég jogosult a 2×1262 (2524) MW névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény (Nszkjb. tv.) alapján a MEKH soron kívül bírálta el a kérelmet. Az Nszkjb. tv. 2. § (1) bekezdése alapján a hivatal a döntést hirdetményi úton közli.

Fotó: Paks II. Zrt. látványterv

A MEKH az erőművi engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe. A nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat az Országos Atomenergia Hivatal folytatja le.

A tervek szerint megépülő létesítmény a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb termelő egysége lesz.

A Paks II. Atomerőmű kiemelt szerepet fog játszani az ország karbonmentes energiatermelésében.

Paks II. létesítési engedély MEKH
Kapcsolódó cikkek