Cégvilág

Kivált két gázüzemű motort az MFGT

A tervek szerint zöldebbé tenné energiatermelését a Magyar Földgáztároló Zrt.

Sajátos, de a nemzetközi és a hazai nagyvállalati kultúrában egyre népszerűbb módját választotta a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) annak, hogy egy évre eltüntesse a szén-dioxid-lábnyomát. Az erre szakosodott németországi First Climate cég bevonásával két olyan nemzetközi és egy olyan hazai projektbe fektetett pénzt, amelyeknek a tevékenységével kiváltható a szén-dioxid-kibocsátás, vagy csökkenthető a gáz levegőben lévő mennyisége.

Mivel a létesítményeink évi 80 gigawattórányi vásárolt áramot használnak fel, ezt a mennyiséget most szén-dioxid-kibocsátástól mentes formában, egy norvég vízi erőműtől vásárolt zöldáramként szereztük be

– ismertette Kriston Ákos elnök-vezérigazgató. Emellett az MFGT egy indiai vízerőműbe fektetett pénzt, ezzel ellentételezve azt az évi 18 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátást, amely a társaság hajdúszoboszlói és kardoskúti tárolóiban működő gázmotorokhoz köthető. Ezekkel préselik a föld alá a betárolandó földgázt. Végül annyi pénzzel támogatták az Erdőmentő Alapítvány működését, amennyi hétezer fa elültetésére elég.

A három projektben húszmillió forintot fordítottunk idei karbonsemlegességünkre, Európában talán egyedüli tárolócégként

– mondta a vezérigazgató.

Fotó: lounge.com

A támogatott projektek kiválasztására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy mindenképpen szerettek volna legalább egy magyarországi befektetést, és cél volt, hogy a pénzt minél hatékonyabban költhessék el, azaz minél nagyobb kibocsátásmegtakarítást érjenek el. Kriston Ákos szerint a mostani lépés nem volt egyedi.

Az MFGT azonban közvetlenül is csökkentheti a kibocsátását. Deme Krisztián, a cég kereskedelmi és marketingvezetője közölte, hogy

a társaság ma is nyer áramot a saját beruházású zsanai és egy nemrég vásárolt másik naperőműből, amelyek hozzájuk és nem az anyavállalat MVM-hez tartoznak.

Zajlik a kardoskúti tároló gázmotorjainak villamos kompresszorokra cserélése, a milliárdos projektben elkészülő új berendezések a 2021-es betárolási időszakban lesznek bevethetők.

Az MFGT négy tárolójának együttes kapacitása 4,43 milliárd köbméter, a társaság naponta maximum 49,8 millió köbméternyi gáz kitárolására képes.

Bár az átlagos hazai igény ennél nagyobb, jellemzően napi 50-55 millió köbméter, de számítani lehet a másik tárolócég, az MMBF Zrt. kapacitásaira, az importra és a belföldi termelésre is. A létesítmények hagyományos, fogyasztáskiegyenlítő szerepe a 2008–2009-es gázválság idején egészült ki az ellátásbiztonsággal, a piaci igényekre való reagálással és a nemzetközi tárolási piaci versenyben való részvétellel. Az MFGT 20-25 hazai és külföldi cég gázát őrzi, és nyolc piaci terméket kínál.

karbonlábnyom MFGT gázmotor
Kapcsolódó cikkek