Cégvilág

A Valton védi a Puskás Arénát és rendezvényeit

A Valton a Puskás Aréna épületének és rendezvényeinek a vagyonvédelmi biztosítását 1,8 milliárd forintért vállalja.

A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte el a Puskás Aréna épületének és rendezvényeinek a vagyonvédelmi biztosítását 1,8 milliárd forintért, a megbízási szerződést december 23-án alá is írták

– derül ki az Közbeszerzési értesítőjéből, a TED-ből. A Nemzeti Sportközpontok által kiírt tenderen nyertes alvállalkozóként megjelenik az EUK-Holding Kft. is.

A pályázati kiírásban a feladatok között megemlítik az őrzési, védelmi és riasztási munkákat, a portaszolgálatot és a recepciós feladatokat, a kamerarendszer kezelését, a járőrszolgálatot, a gépjárműforgalom koordinációját és biztonsági terv és jelentések elkészítését is.

A Puskás Aréna befogadóképessége egy labdarúgó-mérkőzés esetén 68 156 fő, koncert és egyéb rendezvény alkalmával pedig 75 ezer fő lehet. Vagyis ennyi embernek a biztonságos bejutását, szórakozását kell biztosítania a nyertes védelmi cégnek.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Opten adatai szerint a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. jogelődje a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. volt, az átalakulás időpontja 2020 januárja. A Valton-Sec Zrt. tavalyi évi pénzügyi mutatói még nem érhetők el, a jogelőd kft.-nek 2019-ben 8,9 milliárd forint nettó árbevétele volt, 2020-ban pedig már csak 393 millió forint. A nyertes alvállalkozó cég, az EUK-Holding Kft. pedig 2019-ben 446 millió forint nettó árbevételt könyvelt el, üzemi eredménye meghaladta a 4 millió forintot.

Az új Puskás Arénát 2019. no­vember 15-én adták át, a monumentális méretű stadion három év alatt készült el.

A Puskás Aréna az egykori Népstadion helyén épült fel, a kivitelezést a Magyar Építő és a ZÁÉV konzorciuma nettó 142,85 mil­liárd forintért vállalta.

Az építkezés 15 ezer embernek adott munkát, a kecskeméti acélgyárosoktól kezdve a kamionsofőrökön át az építőkig, a munkaterületen pedig naponta 1500-2000 ember tevékenykedett. Az építkezés során 130 ezer köbméter betont, 19 ezer tonna betonacélt, 12 ezer tonna gyártott acélszerkezetet használtak fel. Maga a játéktér 11 ezer négyzetméteren terül el, miközben 50 méter magas, 316 méter hosszú épületet kellett kivitelezni bruttó 208 ezer négyzetméteres alapterülettel. A Puskás Aréna az idén nyárra halasztott Európa-bajnokságok négy meccsének adhat otthont.

Puskás Aréna Valton Security
Kapcsolódó cikkek