Cégvilág

Makói Continental: tovább egyeztet a sztrájkbizottság és a cégvezetés

Szerdán 14 órakor kezdődött 24 órás sztrájk a Continental makói gumigyárában. A szakszervezet és a cégvezetés ismét eltérő számokat közölt.

Szerdán 14 órakor megkezdődött a 24 órás sztrájk a Continental makói gumigyárában. A Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség tudósítása szerint

a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. délutáni és éjszakai műszakban dolgozó 70 százaléka nem vette fel a munkát, de többen menet közben is csatlakoztak az újabb tiltakozó megmozduláshoz.

A sztrájkőrök és a sztrájkbizottság tagjai szerint a munkáltató megpróbálja szépíteni a statisztikát azzal, hogy a tiltakozó dolgozók közül többnek felajánlotta: vegyen ki szabadságot, így is sztrájkolhat, de legalább fizetik is neki. Pár tucat embert megtévesztett az ajánlat, néhányan éltek a „szabadságon sztrájkolás” lehetőségével, így ők a cég nyilvántartásában a sztrájkolók névsorából átkerültek a szabadságos listára – ismertette Radics Gábor. A GSZSZ elnöke szerint a megtévesztett sztrájkolók megbánták, hogy bedőltek a munkáltatónak. A történtek alapján a szakszervezet felkészült rá, hogy a cégvezetés a szakszervezetitől teljesen eltérő számot fog közölni a munkabeszüntetésen résztvevőkről.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A gumigyári dolgozók a számukra kedvezőtlen módon megváltoztatott munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak.

A cégvezetés tavaly tavasszal egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s ezzel szabad kezet szerzett a tetszőleges időtartamú és beosztású túlóráztatásra, valamint a munkakörülmények egyeztetés nélküli megváltoztatására. Ezt követően végképp megszűnt a munkabéke.

A sztrájkbizottság a felmondott kollektív szerződés eredeti tartalmi elemeit követeli visszaállítani.

A 24 órás munkabeszüntetés jogszerű és törvényes lebonyolítását sztrájkőrség felügyeli.

A vállalat szerint órákon belül véget ért a sztrájk

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában szervezett 2021. február 24. szerda 14 óra és 2021. február 25. 14 óra közötti 24 órás sztrájk utolsó érintett műszakja is órákon belül véget ér – közölte a vállalat.

A munkabeszüntetésben részt vevő munkavállalók az előzetes munkáltatói tájékoztatás alapján, a jogszerű sztrájk követelményeinek megfelelően írásban tettek nyilatkozatot a részvételi szándékukról, mely dokumentumok a munkaügyi elszámolások alapjai és tényszerű forrásai a részvételi adatoknak – tette hozzá.

Ezek alapján a csütörtökön 14 órakor véget érő 24 órás munkabeszüntetésben, a három műszak alatt összesen 592 fő vett részt az 1700 munkatársunkból.

A következő tárgylás a sztrájkbizottsággal csütörtök délután 14:30-kor veszi kezdetét.

sztrájk makó Continental Kollektív Szerződés
Kapcsolódó cikkek