Cégvilág

A napenergia nyitott új frontot az óriások gazdasági háborújában

A Szilícium-völgy és Kína versenyeznek a tiszta energiáért.

Az elmúlt években Kína hatalmas lendülettel tört a globális tiszta energia szektor élére, különösen a napenergiával összefüggő fejlesztések terén. A Szilícium-völgy vállalatai jelentősen le is maradtak az ázsiai versenytársak mögött, azonban úgy tűnik, az amerikai startupok most új lendületet vettek. Az Origo összefoglalója szerint kiéleződhet a verseny az amerikai és a kínai cégek között a tiszta energia jövőjéért.

A befektetők jelentős része már pontosan tudja, hogy

Kína a világgazdaság domináns szereplője a napenergiában és általában a tiszta energiaforrások piacán.

Mint írták, a világ 10 legnagyobb napenergia-eszköz gyártójából nyolc kínai – az élbolyba csak két amerikai cég fér be, a First Solar és a SunPower. Mindezt úgy, hogy amerikai oldalról a Szilícium-völgy az elmúlt években több tízmilliárd dollárt fektetett be a tiszta energia szektorban.

Amikor az új iparág az első körben futott fel, az amerikai befektetések elég kudarcosak voltak – írja az Oilprice.com elemzése. A PwC adatai szerint 2006 és 2011 között az amerikai kockázati tőkések 25 milliárd dolláros, tiszta energiába irányuló befektetésének nagyjából a fele füstbe ment.

Nem meglepő a szemle szerint, hogy a kockázati tőkések inkább olyan területekre kezdtek figyelni,

mint az applikáció-fejlesztések, a szoftverek vagy a mesterséges intelligencia, melyek sokkal magasabb hozamokkal kecsegtettek.

Fotó: Getty Images

Ezzel szemben Kína hatalmas sikereket ért el a napenergia-fejlesztések felpörgetésével, miközben drasztikusan csökkentette a szélenergia és az elektromos autók akkumulátorainak költségeit. Noha a tiszta energiában érdekelt, tőzsdén kereskedett alapok az elmúlt két év szárnyalása után idén negatív korrekciót produkálnak, az elemzők körében szinte teljes egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy a tiszta energia felé tartó úton nincs lehetőség a visszafordulásra.

Mindazonáltal a tőzsdén kereskedett alapok idei gyengülése arra utal, hogy a folyamat még így sem lesz zökkenőmentes. Az iparág legnépszerűbb benchmarkjának számító iShares Global Clean Energy ETF nevű tőzsdén kereskedett alap például 2021-ben eddig 20,4 százalékos mínuszban van eddig, míg a szektor egyik legnépszerűbb alapjának számító Invesco Solar Portfolio ETF 17,1 százalékos csökkenést produkált eddig ebben az évben.

A cikk szerint a kínai siker egyik kulcsa az volt, hogy a pekingi kormány igen erősen megtámogatta a tiszta energia fejlesztését.

Ennek következtében a napenergiában utazó vállalatok például rendkívül gyors ütemű költségcsökkenési trendet élvezhettek, de a kínai termelés növekedése idézte elő azt is, hogy a napelemek egyik kulcsfontosságú alapanyaga, a poliszilícium ára is lecsökkent.

Részben épp a kínai lendületnek tudható be, hogy a Szilícium-völgy befektetői nem rajongtak túlságosan a tiszta energiában utazó cégekért. Ez elsőre különösnek tűnhet, azonban látni kell, hogy az USA technológiai fellegvárában a befektetők gyakran hatalmas, egyedi dobásokra várnak és ezeket keresik. Vagyis a kisebb léptékű, lassabb növekedést produkáló projektek kevésbé mozgatják meg az amerikai kockázati tőkések fantáziáját.

Ennek eredményeként pedig a napenergiában érdekelt amerikai startupok sorra dőltek ki a versenyből, mivel nem tudták tartani a tempót a kínai riválisokkal. A helyzet olyannyira súlyos volt, hogy szinte az összes napenergiában utazó startup bedőlt a Szilícium-völgyben. A talpon maradó kivételek közül pedig többet kínai cégek vásároltak fel.

Szilícium-völgy kínai gazdaság tiszta energia
Kapcsolódó cikkek