Cégvilág

Az UniCredit mentheti meg a Santandert a pereskedéstől

A jövő hét a tanúk meghallgatásával folytatódik a bíróságon az ismert bankár, Andrea Orcel és a Santander bank munkaügyi pere.

A jövő hét közepén a tanúk meghallgatásával folytatódik a spanyol bíróságon az ismert bankár, Andrea Orcel és a Santander bank munkaügyi pere.

Az 57 éves bankár egy 2018-as eset kapcsán követel peres úton 112 millió eurót Európa egyik legnagyobb bankjától.

Akkor az olasz topmenedzser a UBS vezérigazgatói posztjáról mondott le, hogy a spanyol társaság élére álljon, de felmondását követően nem tudott megegyezni javadalmazásáról a Santanderrel.

Fotó: Miguel Medina / AFP

A banktól a kereset alapján Orcel 2018 szeptemberében négy oldalas levelet kapott, amely szerinte kötelező érvényű szerződés volt, ám ezt a pénzintézet vitatja.

A Reuters úgy tudja, hogy

Orcel most kész 60 millió euróra csökkenteni eredeti követelését. Az is sietteti, hogy áprilistól kinevezték az UniCredit Bank vezérigazgatójává.

Ezt az olasz bank január végén jelentette be hivatalosan, közben javadalmazásáról nem esett szó, pedig a piaci pletyka szerint az UniCreditnél nem túl magasak a fizetések, miközben Orcel Európa egyik legjobban fizetett bankvezére lett volna a Santandernél. Az UniCredit azt várja Orceltől, hogy elősegítse és támogassa a számukra kiemelt projektet, vagyis a nagy múltú Monte dei Paschi di Siena megvásárlását, amelyet 2017-ben az olasz állam mentett meg a csődtől. Emiatt – és karrierje érdekében – Orcel akár el is állhat a további pereskedéstől. Az UniCredit részvényei 8,92 eurón, 0,26 százalékos erősödéssel zártak pénteken Milánóban. A bankpapír év elejétől számítva 16,7 százalékot drágult.

Santander unicredit bank
Kapcsolódó cikkek