Cégvilág

Piros pont a Belorusz Atomerőműnek

Jól halad a stressz-teszttel az első feférorosz nukleáris létesítmény.

Fehéroroszország haladást ért el a Belorusz Atomerőmű biztonságának növelését célzó, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) szakértői által javasolt mind a hét intézkedés megvalósítása terén.

Egyebek közt ezt tartalmazza az ENSREG szakértőinek 2021. február 9-10 helyszíni látogatásról (peer review) kiadott előzetes jelentés.

A szakértők azt ellenőrizték, hogy miként teljesültek a 2018-ban Fehéroroszország által kezdeményezett önkéntes biztonsági vizsgálat (stressz-teszt) nyomán javasolt intézkedések.

Fotó: Rosatom / AFP

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) a Fukusimai Atomerőműben történt 2011-es baleset nyomán javasolt biztonsági felülvizsgálatot (stressz-tesztet) az Európában működő atomerőművek számára. Ezt elvégezték a Paksi Atomerőműben is.

Bár épülő atomerőmű esetében nem lett volna kötelező, Fehéroroszország önként vállalta, hogy elvégzi a vizsgálatot, amelynek végeredményét várhatóan az év végén teszi közzé az ENSREG.

A fehéroroszági Asztravec mellett orosz technológiával épül a Belorusz Atomerőmű. A két VVER-1200-as 3+ generációs blokk közül az első próbaüzemben már a hálózatra termel. A kereskedelmi üzem kezdete 2021. tavaszán várható.

Belorusz Atomerőmű stressz-teszt Paksi Atomerőmű Asztravec ENSREG
Kapcsolódó cikkek