Cégvilág

A pandémia felgyorsította a telemedicina elfogadását

A kutatásban részt vevő szülők háromnegyede szerint a gyermekorvosi ellátás része marad a jövőben is telemedicina.

A koronavírus-járvány második hulláma alatt is biztonságban érezte a gyermekét a szülők többsége a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) reprezentatív felmérése szerint.

A távkonzultáció a jövőben csökkentheti az orvosi várókban feleslegesen eltöltött időt, az elpazarolt szülői szabadnapokat és az indokolatlan iskolai hiányzásokat. További jelentős hozadéka, hogy a komolyabb problémákkal érkező gyermekekre több értékes idő jut

– mondta dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. A szakember örvendetesnek tartja, hogy a járványhelyzet felgyorsította a telemedicina jogi, adminisztratív és finanszírozási szabályainak megalkotását, integrálva ezt a gyermekalap- és -szakellátás rendszerébe.

A válaszadók 56 százaléka vett igénybe orvosi távkonzultációt, azaz telemedicinás megoldást.

A kutatásban részt vevő felnőttek közel háromnegyede tudja részben vagy teljes egészében elképzelni a telemedicinát a jövőben a gyermekorvosi ellátás részeként. A legfeljebb 18 éves gyerekeket nevelő szülők 56 százaléka vett igénybe a tavaly augusztustól az év végéig tartó időszakban orvosi távkonzultációt. Az ilyen tapasztalatot szerzők túlnyomó többsége, 85 százaléka megfelelőnek és megnyugtatónak értékelte ezt a lehetőséget a felmerült gyermekegészségügyi problémák megoldásában – egyebek közt ezt állapította meg a Magyar Gyermekorvosok Társasága reprezentatív kutatása.

Fotó: Getty Images

A tipikus felső légúti jellegű tünetek formájában felbukkanó gyermekbetegségekkel a megkérdezettek 40 százaléka fordult orvoshoz. Ugyanakkor a szülői aggodalmak többsége nem ahhoz kapcsolódott, hogy a gyerekek is elkaphatják az új koronavírust, hanem ahhoz, hogy a gyerekek kórházba kerülhetnek.

A válaszadók elenyésző töredéke, mindössze egy százaléka választott a konzultációhoz videóhívást, a nyilvános közösségi chatplatformokon próbálkozók részaránya pedig 9 százalék volt, elektronikus levelet 16 százalék írt, a legtöbben azonban telefonáltak:

ezt tette a megkérdezettek 88 százaléka.

A jövőre nézve a megkérdezettek 71 százaléka tudja teljes egészében vagy legalább részben elképzelni a gyermekorvosi ellátás részeként a telemedicinát. Az ebbe a két kategóriába tartozók 63 százaléka tartja nagyon előnyös és gyors megoldásnak az e-receptet, ám 66 százalékuk szerint adódhatnak olyan helyzetek, amelyekben a hagyományos gyermekegészségügyi ellátás nem helyettesíthető távkonzultációval.

Az MGYT Telemedicina munkacsoportját Király Balázs vezeti, saját praxisában egyébként azt tapasztalja, hogy a távkonzultáció elfogadottsága a kisebb gyerekeket nevelő, tehát vélhetően fiatalabb szülőknél a magasabb. És bár a rutinos távkonzultálók könnyebben élnek ezzel a lehetőséggel, még ők is úgy gondolják, hogy vannak esetek, amikor szükség van a személyes találkozóra. Ugyanakkor a megkérdezettek 19 százaléka elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben, a pandémia elmúltával nagyrészt távkonzultáción keresztül vegyen igénybe gyermekorvosi ellátást.

Magyar Gyermekorvosok Társasága telemedicina
Kapcsolódó cikkek