Cégvilág

Bedőlt a streamerek nagy trükkje

A Twitch lecsapott a mesterséges botokkal futtatott felhasználói fiókokra.

Az Origo cikke szerint tavaszi nagytakarítást tartott a Twitch, ennek keretében a legnagyobb játékstreamelő szolgáltatás megpróbálta kitiltani a valódi felhasználók helyett szoftveres botok által használt felhasználói fiókokat. Ezek többféle célt szolgálhatnak, egyes streamerek például a készítőiknek fizetve botokkal szereznek maguknak látszólag nagyobb követőtábort és nézettséget, de a chatfelület spammelését is gyakran ezekkel végeztetik a trükközők.

A razzia során a Twitch automatizált módszerrel olyan 7,5 millió botok által használt felhasználói fiókot detektált és tiltott le.

Fotó: Getty Images

Ennek következtében még a kisebb csatornák is több száz vagy ezer hamis követővel lettek szegényebbek, egyes kiemelkedően népszerű személyiségek pedig milliókat veszítettek a feliratkozói számaikból. Az ötödik legnagyobb követői táborral rendelkező Félix „xQc„ Lengyel követőszáma 2,2 milliós mínusszal 5,9 millióra esett vissza, míg Chance „Sodapoppin” Morris 2,8 milliót bukott, ami 45 százalékos visszaesést jelent.

A cikk szerint az óriási veszteségek még nem jelentik automatikusan azt, hogy a kérdéses streamerek piszkosan játszva követőket vásároltak volna maguknak, a puszta népszerűségük valószínűvé teszi, hogy a szolgáltatásba beregisztrált botok automatikusan feliratkoznak a csatornáikra.

A Twitch jogi lépéseket kíván tenni a felületén botos manipulációt és spammelést kínáló szolgáltatások üzemeltetői ellen.

bot Twitch Félix „xQc" Lengyel Chance „Sodapoppin" Morris streamer spam
Kapcsolódó cikkek