Cégvilág

Egyre kevésbé akarják ellátni a kereskedők a Dunaferrt

Egymilliárd forintnyi felszámolási kérelem élhet az ISD Dunaferr ellen. A vállalatnak jelenleg nincs a cégbíróság által bejegyzett vezetése, így nem tudnak megállapodni a tartozás rendezéséről.

Viszonylag kevés alapanyag érkezik az ISD Dunaferrnek vasúton kelet felől, a szokásos havi tétel hatoda. Igaz, ugyanennyi érkezett a múlt év azonos időszakában is, utána azonban megugrottak a szállítások, és éves szinten elérték a szokásos 1,4 millió tonnát – értesült a Világgazdaság piaci körökből. A helyzet mégsem azonos a tavalyival, mert akkor a vasmű három irányból jutott alapanyaghoz, most pedig csak Záhonyon át, ráadásul a vevői előre kérik a pénzt. Jórészt hiába, ezért inkább örülnek annak, ha kevesebbet rendel a Dunaferr, mert így lassabban nő a korábbi kintlévőségük. Közben az európai acélipar pörög.

A Világgazdaság azért érdeklődött a társaság alapanyag-ellátásáról, mert a közvetlen tulajdonos, a Steelhold nevében fellépő Mikó Istvántól kapott tájékoztatás szerint az ISD Dunaferrnek szállító és őt megkereső hazai és külföldi kereskedők egyre kevésbé akarják ellátni a Dunaferrt.

Azért kopogtatnak a tulajdonos képviselőjénél is, hogy megállapodhassanak vele az együtt már 3 millió euróra, azaz mintegy egymilliárd forintra rúgó követelésük rendezéséről. Ám ehhez az ISD Dunaferrnek jogszerűen kellene működnie – például lennie kellene, aki aláírhat a nevében –, most ugyanis nincs a cégbíróság által bejegyzett, hatályos megbízatású vezetése.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Bár már választott új vezetést a Steelhold március 26-i online közgyűlése, de a bejegyzés még nem történt meg, ráadásul – mint a Világgazdaság már beszámolt – az ISD Dunaferr lejárt megbízatású vezetése el sem ismeri a közgyűlés jogszerűségét, és a Steelhold képviselői által felmutatott meghatalmazásokat is hamisnak tartja. A menedzsment azonban készül az ugyanezen képviselők egyike kezdeményezésére a Székesfehérvári Cégbíróság által május 6-ra összehívott közgyűlésre. Ám mivel addig még majdnem egy hónap van hátra, a hitelezők türelmetlenek.

Inkább fenntartják a nem fizető vasmű ellen már beadott felszámolási kérelmeiket

– mondta Mikó István.

A társaság korábbi közleménye szerint az anyagi és működési nehézségeket egy befektető oldhatná meg, amellyel március elején alá is írták a szerződést, de a hatálybalépésnek még van néhány feltétele. Erről a befektetőről – amely az ausztriai bejegyzésű Safin GmbH lehetett – azóta nincs hír, arról viszont igen, hogy ugyanez a Safin nyúlna az ISD Dunaferr hóna alá, de stratégia partnerként. Ez egy kazah hátterű, nemzetközi szinten nyersanyagokkal kereskedő csoport, ez látja el az ISD Dunaferrt alapanyaggal, aminek fejében a vasmű cégvezetője jogszerűen rá engedményezte az ISD Dunaferrnek a vevőivel szemben fennálló követeléseit.

Steelhold Dunaferr Safin
Kapcsolódó cikkek