Cégvilág

Fokozatosan nyitnak a fürdők

Gőzerővel készülnek az újranyitásra, de egyes fürdők csak pünkösdkor nyitják meg kapuikat.

Pünkösdre várható kapunyitás a teljes fürdőágazatban, míg az átoltottságtól függővé tett lehetséges újraindulás első napjaiban a közfürdők 25-30 százaléka startolhat el – tájékoztatott a Világgazdaság kérdésére Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Az újranyitásra mindenki teljes gőzzel készül, a létesítmények mindegyike rendelkezik már a Covid–19 elleni biztonsági intézkedésekhez szükséges felszerelésekkel, fertőtlenítőpontokat, tájékoztató és vendégirányító táblákat már tavaly vásárolt és kihelyezett mindenki, a start csak a szokásos tavaszi felkészítési munkálatokat igényli.

A szakmai szövetség elnöke szerint ez a legnagyobb fürdők esetében nagyságrendileg 8–12 millió forintba kerülhet, ami most nagy teher az üzemkezdéshez.

A nyitás időzítését a lehető legpontosabban kell megtervezni, hiszen a fürdők látogatottsága szorosan összefügg az egyes desztinációk látogatottságával.

Bár a hét végén ünnepnap lesz, május elseje szombatra esik, ezért a hosszú hétvége nem segíti a kezdést, és a szállásfoglalások beindulása is bizonytalan egyelőre.

Fotó: Katona Vanda / Magyar Nemzet

A budapesti gyógyfürdők közül – mint Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója korábban bejelentette – a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi azonnal kinyit, a Palatinus és a Pesterzsébeti strandfürdő csak pünkösdkor, a többi pedig júniusban.

Tavaly a beltéri fürdőegységek késleltetve nyithattak, most ilyen kitétel nincs a részletszabályok között, vagyis a szállodákkal egyszerre fogadhatnak vendégeket a wellnessrészlegek is.

A belföldi turizmus megindulásához fontos a helyi vonzerők gyors feléledése, a vendégek eszerint választanak maguknak úti célt. Ezért is szerencsésebb az idei, összehangolt startengedély.

A fél éve bezárt fürdők remélik, hogy a pandémiától nemcsak veszteséget, hanem a post-Covid-kúrák helyszíneiként később új vendégkört is kapnak.

Erre, a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak utókezelésére és rehabilitációjának elősegítésére a világhírű magyar fürdőgyógyászat, a magyar gyógyvízkészlet tökéletesen megfelelő, ezért is szorgalmazza a fürdőszövetség, hogy akár a Széchenyi Pihenőkártya bevonásával ne csak a fürdőbelépőket, hanem a post-Covid-kúrák díját is lehessen fizetni.

Ez win-win szituáció lenne minden érintett számára, beleértve a magyar egészségbiztosítást is – hangsúlyozta a szakmai szövetség elnöke.

A fürdők az országos tiszti főorvos pontos üzemeltetési előírásait csütörtök reggel megkapták. A dolgozói átoltottsággal jól állnak, egyes helyeken már 80-90 százalékos aránnyal fogadhatnak vendégeket.

vakcin Széchenyi fürdő átoltottság oltás post-Covid-kúrák Ruda Fürdő fürdők Lukács Fürgő paskal gellért fürdő wellness Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Magyar Fürdőszövetség
Kapcsolódó cikkek