Cégvilág

Gigászi mentőkocsi-beszerzésre készül az OMSZ

Több mint nettó 4,4 milliárd forintért vásárolna mentőgépjárműveket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – derült ki a szervezet 2021-es közbeszerzési tervéből. Sürgősségi és mobil intenzív ellátásra képes járműveket vásárolnának.

Az EKR felületére feltöltött dokumentum szerint feltételes közbeszerzésről van szó, ami azt jelenti, hogy a tender lefolytatása önmagában nem jár fizetési kötelezettséggel. Az ajánlatkérő a költségvetési fedezetre mindenesetre támogatási kérelmet nyújt be. Az uniós eljárási rend szerint zajló nyílt közbeszerzés március elején el is indult, a folyamat jelenleg bírálati szakaszban tart, az ajánlattételi határidő április közepe volt. A beszerzés egy 24 hónapos keretmegállapodás alapján menne végbe, a szerződés teljesítése 2023 első negyedévében várható. Az ajánlatkérő ugyan megvizsgálta a részajánlattétel lehetőségét, de ezt nem tartotta gazdaságilag észszerűnek.

„A speciális gépjárművek egységes gazdasági funkciót alkotnak, az esetlegesen eltérő típusok és felszereltségek a gyakorlati alkalmazás során nehézséget okozhatnak, mivel minden eszköz működtetését külön kellene ismerni” – indokolták a döntést.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Egyelőre nem tudja meghatározni az OMSZ, hogy pontosan hány darab mentőt rendelne meg, illetve ennek ütemezése is nyitott. Azt ugyanakkor kikötötte, hogy csak új állapotú, Magyarországon forgalomba helyezett gépkocsikra fogad el ajánlatot. Az is tudható, hogy csak olyan járművek jöhetnek szóba, amelyek megfelelnek az MSZ EN 1789 szabványnak. Ez az európai sztenderd határozza meg a betegek szállításához és gondozásához használt közúti mentők tervezésének, tesztelésének, teljesítményének és felszerelésének követelményeit.

Az OMSZ B és C típusokat vásárolna, vagyis sürgősségi, valamint mobil intenzív ellátásra képes mentőket. A mentőszolgálat kulcsrakész átadást vár el, a leszállított mentőkre pedig 60 hónapig vagy 300 ezer kilométerig teljes körű szervizszolgáltatást kér.

Az OMSZ-nek nem ez az első milliárdos értékű mentőbeszerzése, tavaly az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen bonyolított le egy csaknem nettó 3,2 milliárdos tendert. Ezt végül a BM Heros Logisztikai Ellátó Központ Kft. nyerte el 2020 őszén. Legutóbb egy éve érkezett nagyobb mennyiségben (40 darab B típus) új mentő az OMSZ-hez, 2020 egészére 103 beszerzését tűzték ki. Az elmúlt években, 2017 óta mintegy 410 új járművet kapott a szervezet, a 2010-től kezdődő időszakban pedig összesen 910 új járművet vásároltak. Ennek köszönhetően az OMSZ járműparkjának átlagéletkora öt év alá csökkent, ez Európában is kiemelkedőnek számít.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek