Cégvilág

Gyorsult az árnövekedés üteme a tejpiacon

Szakértők az idei évre kiegyensúlyozott nyerstej-áremelkedést várnak, nagy kérdés lesz azonban, hogy nyáron, amikor elfogynak az alacsonyabb áron vásárolt, illetve lekötött takarmánykészletek, hogyan reagál a piac.

Csaknem 1 százalékkal nőtt márciusban a tej magyarországi felvásárlási ára az előző havi értékhez képest – írja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A múlt hónapban elért 111,76 forintos kilogrammonkénti ár már majd 4,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Kicsit több, mint egy éve, tavaly februárban 8 százalékos volt az éves árnövekedés üteme az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint, míg októberben 2, idén februárban pedig 3 százalékos volt éves alapon az árnövekedés.

Szakértők az idei évre kiegyensúlyozott nyerstej-áremelkedést várnak, nagy kérdés lesz azonban – amint azt Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. a Világgazdaságnak jelezte –, hogy nyáron, amikor elfogynak az alacsonyabb áron vásárolt, illetve lekötött takarmánykészletek, hogyan reagál a piac.

Az exportár az utóbbi hónapokban hullámzik: februárban visszaerősödött, márciusban pedig – kismértékben, 1 százalékkal – csökkent. Ezzel a márciusi ár gyakorlatilag a felvásárlási ár szintjén állt meg, a 111,99 forintos kilogrammonkénti kiviteli ár pedig 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A felvásárlás és a kivitel mennyisége az előző évi szint feletti, az előbbiben 5, az utóbbiban 42 százalékos emelkedés tapasztalható az első negyedévben 2020 hasonló időszakához képest.

Fotó: Getty Images

A hazai emelkedő trenddel ellentétben az uniós felvásárlási átlagár a februári stagnálást követően márciusban 0,6 százalékkal csökkent. Ezzel együtt a márciusi ár csaknem 1 százalékkal – vagyis a magyarországinál kisebb mértékben emelkedve – magasabb az egy évvel korábbinál. Az adatok értékelésénél azonban érdemes figyelembe venni, hogy a magyar felvásárlási árak az EU-tagok között a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Az Európai Bizottság szerint az oltás megfelelő előrehaladottságával bekövetkező fokozatos nyitás, illetve a dinamikus globális kereslet hatására az uniós mezőgazdasági piacok számára kedvező kilátások várhatók idén. A tavalyi trend (a tejhozam emelkedése a tejelő tehénállomány csökkenése mellett) folytatódik 2021-ben is. A terméktanács által idézett brüsszeli előrejelzés szerint

a tejtermékek közül a sajt és a vaj profitálhat a leginkább a Covid–19 utáni helyreállásból, míg a friss tejtermékek fogyasztása a tavalyi csúcs után csökkenni fog.

A tejtermékek kiskereskedelmi értékesítése idén is erős marad, mégis a tavalyi szint alá csökken, a készletfelhalmozódás várhatóan nem ismétlődik meg.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tejárak tejipar nyerstej tejtermelés Agrárközgazdasági Intézet tejpiac
Kapcsolódó cikkek