Cégvilág

Már több mint kétmillió adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Kedden újabb, közel 250 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett hazánkba, ez már a 18. szállítmány a két cég által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból. Ezzel a vállalat által Magyarországra szállított vakcinaadagok mennyisége átlépte a kétmillió adagot.

A Pfizer több mint három hónapja szállítja megbízható heti rendszerességgel a Covid–19 elleni védekezést támogató vakcináját Magyarországra – írja közleményében a vállalat. Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett,

a hétfői (április 20.) szállítással jött újabb adagokkal együtt pedig a Magyarországra beérkezett vakcinaadagok mennyisége meghaladta a 2,1 milliót.

A két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve az idén több mint kétmilliárd adag Covid–19-vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. Múlt héten megszületett a megállapodás az Európai Bizottsággal, miszerint felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását, és így 2021 második negyedévében várhatóan 250 millió adag Comirnaty vakcina érkezik az Európai Unióba.

Fotó: Shutterstock

Magyarország vonatkozásában az első negyedévre a Pfizer leszállított több mint 1.5 millió adag vakcinát, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított oltóanyagdózisok számát – csak áprilisban közel 1,1 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezhet.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett Comirnaty az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid–19 elleni oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19-fertőzés megelőzésére használhatnak az országok.

COVID-19 Pfizer vakcina oltás Magyarország SARS-CoV-2 Comirnaty Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek