BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vidéken fejleszt hálózatot 12 milliárdból a Magyar Telekom

A vállalat tavaly 377 ezer új optikai elérést létesített, 117 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabitképessé fejlesztett.

A Magyar Telekom hálózatfejlesztéseinek további lendületet ad, hogy a vállalat az elmúlt években pályázaton 11,6 milliárd forint európai uniós és kormányzati támogatást nyert el több tucat magyarországi járás vezetékes hálózatfejlesztésére a Szupergyors internet programban (Szip) – közölte a cég szerdán.

A vállalat a közelmúltban adta át az új optikai távközlési hálózatot a kunhegyesi járásban. A négy települést – Tiszabura, Tiszabő, Tiszagyenda, Tiszaroff – érintő fejlesztés többek között gigabites sebességű internetet tesz lehetővé közel 3400 háztartás és cég számára.

A vállalat a fejlesztéshez 232,51 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el

az „Új generációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű pályázaton a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP).

Fotó: Róka László / MTI

A cigándi járásban átadott új optikai hálózat 1500 háztartást és vállalkozást érint négy településen: Dámóc, Kisrozvágy, Tiszacsermely, Tiszakarád.

A beruházáshoz 242,21 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Telekom a GINOP-ból.

Emlékeztetnek: a Magyar Telekom saját forrásaiból 2015 óta intenzíven fejleszti vezetékes hálózatát.

Így már közel 2,5 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet, vagyis az általa lefedett pontok 58 százaléka már képes az elméleti gigabites sebességre.

2016 és 2020 között a cég közel 258 milliárd forintot költött Magyarországon a mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúra-fejlesztésére.

Tavaly minden eddiginél több optikai elérést épített: 377 ezer új optikai elérést létesített, 117 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabitképessé fejlesztett.

Az elmúlt évben 310 településen zajlott optikai fejlesztés, és jelenleg már 888 településen érhető el az optikai hálózat.

Az idén is folytatódik a Telekom gigabites hálózatának fejlesztése, a tavalyihoz hasonló nagyságrendű új optikai elérést tervez a cég. Hosszabb távon cél a rézhálózat fokozatos kiváltása – közölték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.