Cégvilág

Egyre több cég használ, sőt már gyártanak is robotot Magyarországon

Gyakran már egy éven belül megtérül a vállalkozásoknak az önműködő gépekbe fektetett pénz, a piaci szereplők kivétel nélkül további fellendülésre számítanak.

Mintegy 926 ipari robotot és 200-300, emberekkel együttműködő, automatizált gépet, úgynevezett kobotot adtak el Magyarországon 2019-ben – derül ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség adataiból.

Globálisan megtriplázódott az új önműködő gépek üzembe helyezése, 2010–2019 között mintegy 381 ezer ipari robot állt munkába.

A nagy globális cégek mellett hazai szereplők is megjelentek az ágazatban, a fejlesztési és a gyártási oldalon egyaránt.

Az egyik új szereplő az Enjoy Robotics, amely Budapesten robotkávézó létrehozásával kezdte meg a működését 2019-ben, majd a koronavírus megjelenésekor fertőtlenítő robot fejlesztésébe kezdett, s ezzel párhuzamosan Fülesden felépített egy robotgyárat. Csizmadia Tibor, az Enjoy Robotics vezérigazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta:

2021-ben kezdtük az ápolók és idősgondozók támogatását szolgáló robotok fejlesztését, amelyek ugyan nem váltják ki az élő munkaerőt, azonban segítik az egészségügyi ellátást. A gyártás most indul be a fülesdi gyárban, az elterjedésüket egyelőre nem a gyártókapacitás, hanem a robotok iránti igény határozza meg.

Csizmadia Tibor szerint nemzetstratégiai kérdés lesz, hogy ki gyártja, illetve vezérli a robotokat, és Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a jövő egyik meghatározó iparágában fejlesztőként és ne bérmunkásként vegyen részt.

A fejlesztéseink meghatározó részét Magyarországon végezzük, vállalatunk legnagyobb kutatóbázisa a budapesti

– válaszolta lapunknak az OnRobot sajtóképviselője.

Fotó: Kallus György / VG

A budapesti kutatócsapatukban huszonöten dolgoznak, a prototípusok tervezésétől a késztermék kivitelezéséig vesznek részt a folyamatban, hardvert és szoftvert egyaránt készítenek. A cég sajtómunkatársa hangsúlyozta: az együttműködő robotok piaca továbbra is két számjegyű növekedést mutat, és az eladások további növekedésére számítanak. A vállalat termékeit Magyarországon az autóiparban, a gyógyszeriparban, a gépiparban, az elektronikai gyártásban, a vegyiparban és az élelmiszeriparban használják.

Az OnRobot kobotjaiba fektetett tőke akár 200-300 nap alatt megtérülhet.

A Universal Robots Magyarországon értékesítési és technikai támogató csapattal rendelkezik, a gyártás azonban Dániában folyik.

A vállalat eddig 60 ezer robotot gyártott világszerte, a legnépszerűbb termékeik a kobotok, ezen a területen a globális piac felét fedi le a cég.

A Universal Robots kobotjába fektetett tőke általában 6-12 hónap alatt térül meg, elsősorban az alkalmazási területtől függően.

A Jungheinrich nagyrészt anyagmozgató, önműködő gépek gyártásával foglalkozik, Magyarországon a Németországból importált termékek szervizelése, karbantartása folyik. A cég értékesítése emelkedik, az új igények mellett a leselejtezett hagyományos targoncákat is sok esetben automatizált verzióval helyettesítik. A vállalat erőteljes növekedésre számít, a keresletet azonban jelentősen befolyásolhatja a vevők beruházási ereje és a munkaerőköltség alakulása.

A Jungheinrich gépeinek megtérülési idejét elsősorban az határozza meg, hogy hány dolgozót tudnak helyettesíteni a beruházással. A vevők elvárása, hogy a belső megtérülési ráta három évnél kevesebb legyen.

kobot robotika robotizáció Universal Robots OnRobot robotkar robot
Kapcsolódó cikkek