Cégvilág

Szintet lép a zöldhidrogénprojekt

A hidrogéntermelő egységet a GanzAir szállítja.

Megvalósítási szakaszba lép az első hazai ipari méretű zöldhidrogénprojekt, amelyhez

a hidrogéntermelő egységet a GanzAir szállítja.

A hidrogéntermelő, -tároló és -nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés-előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végzi majd.

A berendezések gyártása mintegy egy évet vesz igénybe. A telepítés, beüzemelés és próbaüzem után a létesítmény a tervek szerint várhatóan 2023 februárjában kezdi meg üzemszerű működését.

Fotó: Shutterstock

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy földalatti gáztárolójából a kardoskúti földalatti gáztárolót vonja be egy kutatás-fejlesztési projektbe. A már folyamatban lévő projekt keretében egy – a segédüzemekkel együtt – 2,5 MW névleges összteljesítményű elektrolizáló és nyomásfokozó rendszer és a hidrogént a földgázba keverő, adagoló technológia épül ki. A GanzAir a szükséges hidrogéntechnológiai berendezéseket összeállítja és beüzemeli.

Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul csökkentve a technológia CO2 kibocsátását. A beruházás kettős eredménnyel kecsegtet.

Egyrészt a földgáz infrastruktúrában tárolt, továbbított hidrogénről értékes műszaki információkra számíthatunk, másfelől a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásához is hozzájárul.

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg, áthidalva a termelés és a fogyasztás időbeli eltéréseit, ami jelenleg tárolási lehetőség hiányában szabályozási, rendszerbiztonsági nehézségeket okoz Európa szerte.

zöldhidrogénprojekt GanzAir
Kapcsolódó cikkek