Cégvilág

A Virgin Orbit is a Nasdaqra megy

Sir Richard Branson a Virgin csoport újabb cégét viheti az amerikai tőzsdére egy speciális célú akvizíciós társaságon (SPAC) keresztül – adta hírül még pénteken a Sky News.

A kezdetben csak kereskedelmi célú űrrepülők gyártásával, majd az utóbbi időben már dúsgazdag űrturisták repültetésével is foglalkozó Virgin Galactic után most az állami műholdak alacsony Föld körüli pályára állításában utazó leányvállalat, a Virgin Orbit tőzsdei bevezetésére is sort keríthet a többségi tulajdonos. Ennek érdekében kizárólagos tárgyalásokat folytat a Goldman Sachs exbankára, George Mattson által kifejezetten felvásárlási célra létrehozott, és a tőzsdére idén márciusban bevezetett, tevékenységet nem végző biankó vállalattal, a NextGen Acquisition II-vel.

Fotó: Handout / Virgin Orbit / AFP

A hírek szerint a megállapodásra – amely a Virgin Orbitot 3 milliárd dollárra taksálja – néhány héten belül sor kerülhet,

így a 80 százalékban a Virgin csoport tulajdonában lévő, 20 százalékban pedig a Mubadala nevű, abu-dzabi állami tőkebefektető által tulajdonolt cég beköltözhet a NextGen révén a Nasdaqra. A SPAC Virgin Orbit így megspórolhatja a bevezetéssel járó adminisztrációt, valamint a hosszan elhúzódó, szigorú engedélyezési folyamatot és annak költségeit, és végre szert tehet a tavaly október óta várt 150 millió dolláros tőkeinjekcióra, amely szükséges ahhoz, hogy lépést tartson riválisaival.

A Virgin Orbit mozgásterét tovább növelheti a 383 millió dollár is, amelyet a NextGen II az IPO-ja óta a befektetőktől összegyűjtött, és amelyet a hírek szerint szinte teljes egészében a szatellitcég fejlesztésére fordítanának.

A Virgin Orbit idén januárban tíz kisebb műholdat bocsátott alacsony Föld körüli pályára, és június végén újabb kilövést tervez. Eddig csak egyetlen riválisa, a Rocket Labs volt képes hasonlóra.

A Virgin Galacticot Branson meg 2019-ben vitte tőzsdére, szintén egy SPAC-on, a két évvel korábban alapított Social Capital Hedosophián keresztül. A cég piaci értékét akkor 2,2 milliárd dollárra becsülték, és arra számítottak, hogy már 2020 nyarán elindíthatja első kereskedelmi űrrepülőjét. A koronavírus-járvány ezeket a várakozásokat is felülírta. Amióta a Virgin Galactic idén májusban végrehajtotta első sikeres repülését, részvényeinek árfolyama újra emelkedésnek indult, pénteken 35,1 dolláron jegyezték.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek