Cégvilág

Kétéves csúcson az olajárak, miközben oldják a korlátozásokat

Több mint kétéves csúcsra kúszott fel pénteken a kőolaj világpiaci ára, és már a harmadik egymást követő hetet zárhatja emelkedéssel, ami azokra a várakozásokra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államokban, Európában és Kínában is élénkül az üzemanyagok iránti kereslet a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan – írja a Reuters.

Pénteken kora délután az augusztusi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 28 centes, 0,39 százalékos pluszban, 72,80 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónként 70,60 dollárba került júliusi szállításra, 31 centtel, 0,44 százalékkal nőtt az ár.

Bizonytalanságot szült az OPEC-döntés

A nemesfémek és az ipari fémek ralija is fáradni látszik.

A Brent eddigi napi maximumán 72,93 dolláron forgott, ami 2019 májusa óta a legerősebb szint. A WTI pedig 70,80 dolláron 2018 októbere óta nem látott szinten is járt.

A Goldman Sachs amerikai befektetési nagybank elemzői arra számítanak, hogy nyáron a 80 dollárt is elérheti a Brent hordónkénti ára, mivel a Covid-19 betegség elleni védőoltási kampányok visszaszorítják a járványt és így erősítik a világgazdaság teljesítményének fellendülését.

Fotó: Shutterstock

A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) pénteken közzétett szokásos havi olajpiaci jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállamát és a velük szövetséges tíz országot, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ csoportnak növelnie kell a kitermelést jövőre, hogy ki tudják elégíteni az egyre nagyobb olajkeresletet.

A jövő év végére a napi globális olajkereslet 3,1 millió hordóval, 100,6 millió hordóra emelkedhet, és ezzel visszatér a járvány előtti szintre. Az OPEC+ csoporton kívüli országok olajkitermelése várhatóan napi 1,6 millió hordóval növekszik 2022-ben. Így ahhoz, hogy a kínálat lépést tudjon tartani a növekvő kereslettel, az OPEC+csoportnak jövőre napi 1,4 millió hordóval kell emelnie a kitermelést a 2021 júliusa és 2022 márciusa közötti időszak célszámaihoz képest – mutatott rá a párizsi székhelyű kormányközi szervezet, amelynek a 2022-es évről készített első részletes piaci elemzése alátámasztja azokat a korábbi várakozásokat, miszerint az OPEC+ csoportnak ki kell nyitnia az olajcsapokat, hogy elegendő legyen a kínálat a globális olajpiacon.

Az IEA a jelenleg érvényes megállapodások alapján azt jósolja, hogy idén az OPEC+ csoport napi 710 ezer hordóval, a csoporton kívüli országok pedig 800 ezer hordóval növelik kitermelésüket.

A legfrissebb adatok szerint Észak-Amerikában visszatért a közúti forgalom a járvány előtti szintre, és Európa nagy részén is biztató a helyzet. Még a repülőgépek üzemanyagpiacán is javulás mutatkozik, ugyanis az utóbbi két alatt 17 százalékkal nőtt az európai járatok száma.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek