Cégvilág

Lakásfelújítás: 8 hónapot kell várni a szakemberre

Alapanyag-, termék- és kapacitáshiány, áremelkedések és hosszú szállítási határidők jellemzik az idén az építési és felújítási piacot. Az állami támogatásokból beruházást tervezőket még nem, de az önerőből felújítani és építeni szándékozók egy részét már kivárásra késztetik a kockázatok.

Kirobbanó formában kezdte az évet az építőanyag-piac, az ÚjHáz Centrum hálózat forgalma időarányosan 22,9 százalékkal, 33,8 milliárd forintra nőtt január–május között, de a terven felüli bővülést a beszerzési nehézségek miatt nem tudja tartani a cég – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató. A magyar tulajdonú építőanyag-kereskedő hálózat tavalyi árbevétele 20 százalékkal, 71,3 milliárd forintra nőtt, ezzel a cég rekordévet zárt. Erre az évre 10 százalék alatti forgalomnövekedést vártak, de az áfacsökkentés és az otthonfelújítási támogatások, valamint az áremelkedés várakozáson felüli eredményt hozott. A gyarapodás több mint fele, 14,5 százalék az eladások mennyiségi növekedéséből ered, a világpiaci tendenciákból táplálkozó drágulás pedig 8,4 százalékkal dobta meg az árbevételt.

Fotó: Kallus György / VG

A folyamatos áruellátás érdekében a vállalat az idén kétmilliárd forinttal többet költött beszerzésre, mint egyébként, készletei feltöltése érdekében – tudtuk meg a vezérigazgatótól. Rázsóné Szórády Csilla elmondta, hogy a mennyiségi forgalomnövekedés az energiahatékonyságot növelő beruházásokra épül, ami látszik a három pillér – a hőszigeteléshez, a nyílászárócseréhez és a tetőfelújításhoz szükséges anyagok – iránti keresletből. Emellett a vártnál gyorsabban indultak be az áfacsökkentéssel serkentett újlakás-építések, erre a tavaly lelassult falazóanyagpiac hirtelen felpörgéséből lehet következtetni.

Az állami otthonfelújítási program várható keresleti hatásaira felkészülve az ÚjHáz Centrum reprezentatív lakossági felmérést végeztetett. Mint kiderült,

egy éven belül a megkérdezettek 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást, amire átlagosan 2,36 millió forintot költene.

Fotó: Kallus György / VG

Az ÚjHáz Centrum féléves Trendriportja szerint a felújításra készülők 85 százaléka hallott már a családoknak szánt támogatásról, amellyel mintegy a harmaduk akar élni, és további 31 százalék is szívesen felvenné, de nem tartja rá magát jogosultnak. A megkérdezettek 58 százaléka fogadna fel kivitelezőt a felújításhoz, és közülük csaknem minden második maga is végez majd valamilyen munkát. Generálkivitelezőt csak a megkérdezettek 16 százaléka alkalmazna.

 

A válaszadók 59 százaléka festést, tapétázást tervez, egyharmada nyílászáró- és burkolatcserét, valamint szigetelést is. A felújítók csaknem 15 százaléka – főleg a családi házban élők – komplex, akár öt-hat munkafolyamatot is magában foglaló renoválásra készül egy éven belül. A megkérdezettek 58 százaléka önerőből állná a költségeket, a többiek a szükséges pénz 15–40 százalékával rendelkeznek.

A kivitelezők a részben a támogatások nyomán megnőtt keresletre – a kapacitások szűkössége miatt – vállalási határidőik kitolásával reagálnak: a legtöbben már csak három-nyolc, esetleg még több hónappal előre vállalnak el feladatot. A lakosság már több megbízást ad felújításra, mint építkezésre.

Egyelőre nem tudni, mikor lesz vége az áremeléseknek. Az alapanyag-, a termék- és a kapacitáshiány, valamint a hosszú szállítási és a megnyúlt vállalási határidők miatt az önerőből felújítani és építeni szándékozók egy része már úgy döntött, hogy kivár. A támogatásra pályázók még kitartanak – mondta a vezérigazgató.

újház centrum házfelújítás építőipar lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek