Cégvilág

Hosszú távon nulla forint lehet a havi villanyszámlánk

Továbbra is megtérülő beruházás a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áramba fektetni. A napelem évtizedekre szóló, hosszú távú befektetés, amely a környezetvédelmi előnyök mellett anyagi hasznot is hajt tulajdonosának.

Egyre gyakrabban foglal állást a politika a fenntartható energiatermelés mellett. A gyakorlatban ez napelemekre igénybe vehető állami és uniós támogatások, kedvezményes hitelek formájában jelenik meg, amelyeket a lakosság egyre szélesebb köre tud igénybe venni. Változik azonban a jogszabályi környezet: a legkedvezőbb feltételeket kínáló szaldós elszámolásra már csak pár évig lehet szerződni, ráadásul csak akkor, ha az építéshez nem használtak fel állami támogatást.

De vajon ilyen keretek között is megéri belevágni egy ilyen fejlesztésbe?

Szaldós elszámolás mellett egy jól méretezett napelemes rendszerrel nulla közelébe lehet csökkenteni a havi villanyszámlánk összegét. Így a teljes beruházás megtérülési ideje 10-12 év lesz. Bruttó elszámolás mellett annak sajátosságaiból fakadóan csak a villanyszámla közel kétharmada lesz a megtakarítás, így pedig 14-18 év körül alakul az átlagosan várható megtérülés

– magyarázta Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

Fotó: Getty Images

A napelemes rendszerről történő közvetlen fogyasztás mértékének növelésével ráadásul tovább lehet javítani a megtérülési időt. A cél, hogy a hálózatból pénzért vételezett és a napelemekkel ingyen megtermelt áram felhasználásának aránya minél jobban az utóbbi felé tolódjon el.

Sokkal nagyobb mértékben növelhetjük a közvetlen fogyasztást a napelemekről, ha a nappal megtermelt többletenergiát akkumulátorban tároljuk, éjszakai felhasználásra. Így az év jelentős részében 24 órán keresztül kizárólag a saját napelemeink által megtermelt elektromos energiát tudjuk használni. Nem kell önfenntartó szigetüzemre gondolni: a nappali többlet reggelre el is fogy az akkumulátorokból. Már egy 11 kilowattos akkupakk, hálózatra és akkumulátorra egyaránt termelni képes inverterrel kiegészítve jelentős mértékben lehet növelni a közvetlen fogyasztást.

Ha egy ilyen hibrid rendszert építtetünk magunknak, akkor hosszú távon szinte teljes önellátásra rendezkedhetünk be az elektromos energia tekintetében.

Az elektromos energia vételi és visszavásárlási árai csak nagyon csekély mértékben fognak érinteni. Ennek különös jelentősége, hogy az erősödő inflációs környezetben bizonytalan, hogy meddig tartható fenn az energiaárak befagyasztása. Emiatt is fontos, hogy az állam a napelemes beruházások számának növelésével csökkentse a lakosság energiapiaci kitettségét.

áramellátás napelem energiaellátás zöldenergia
Kapcsolódó cikkek