Cégvilág

Jelentős áttörést ért el a Novavax koronavírus elleni vakcinája

A vállalat hétfői bejelentése alapján a Novavax fehérjealapú oltóanyag 93 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a tömeges tesztelés fázisában – számolt be róla a Reuters.

A súlyos lefolyás ellen pedig 100 százalékban véd.

A koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban 30 ezer önkéntesen tesztelték.

A vállalat reményei szerint 2021 harmadik negyedévében sikerül majd az oltóanyag sürgősségi engedélyeztetését elérni az Egyesült Államokban is más területeken egyaránt.

Fotó: Hakan Nural / Anadolu Agency / AFP

A vakcina ráadásul a különböző vírusvariánsok ellen is hatékonynak bizonyult. Az Egyesült Államokban dominánsá váló brit variáns, valamint a brazil, dél-afrikai és az indiai vírusmutáns ellen is sikerrel veszi fel a harcot. Ezen kívül az eddig ismeretlen variánsok ellen is 70 százalékos védelmet biztosít.

A Novavax által okozott immunreakciók közül leginkább fejfájás, láz és izomfájdalom tapasztalható, nagyon ritka esetekben jelentkeztek súlyosabb mellékhatások.

A vállalat tervei szerint 2021 harmadik negyedévében havi 100 millió, a negyedik negyedévben pedig havi 150 millió dózist tudnak majd legyártani.

Stanley Erck vezérigazgató még májusban bejelentette, hogy mindegyik gyártóegysége képet átállni az oltóanyag gyártására. Az globális alapanyaghiány nem érinti negatívan a cég ezirányú kapacitását.

A Novavax vakcina engedélyezési eljárása elsőként Indiában indult el.

járvány vakcina Novavax koronavírus oltás oltóanyag pandémia
Kapcsolódó cikkek