Cégvilág

Megtetszett a finneknek a paksi fűtőelem

A TVEL, az oroszországi Rosz­atom atomholding üzemanyaggyártó vállalata hasonló módosított fűtőelemet fejlesztett ki a finnországi loviisai atomerőműnek, mint amilyet a paksi is használ. A nagyobb urántartalmú üzemanyag-kazetták használatával nő az atomerőmű működésének hatékonysága – emelte ki a Roszatom közleménye.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A paksihoz hasonlóan VVER–440‑es nyomottvizes blokkokkal üzemelő finn atomerőmű számára úgy csökkentették – a még csak gyártandó – üzemanyagpálcákban az urán tömegét, hogy közben csökkent a 235-ös tömegszámú uránizotóp dúsítottsága, a reaktor hőtermelése viszont nem.

Különbség viszont a loviisai és a paksi megoldás között – erre a közleményben Alekszandr Ugrjumov, a TVEL tudományos-műszaki és minőségbiztosítási kérdésekért felelős alelnöke mutatott rá –, hogy az előbbivel szemben Pakson a hatékonyság az üzemeltetéshez szükséges üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentésével növelhető.

Közös a két atomerőműben, hogy már mindkettő átesett teljesítménynövelésen. Az 1014 megawatt villamos teljesítményű finn atomerőmű adja a finnországi áramtermelés több mint 10 százalékát, míg a paksi a hazainak mintegy felét.

A VVER–440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag optimalizálja az urán és a víz mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat az erőművek működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire. A paksi fejlesztést tavaly ősszel, a loviisait pedig az idén fejezte be a TVEL. Az új, módosított üzemanyagot a Moszkva közelében fekvő Elektrosztal városában működő, a TVEL-hez tartozó gépgyárban állítják elő.

Roszatom Paks TVEL
Kapcsolódó cikkek