Négy nagy amerikai gyógyszeripari cég egyezséget kötött az opiátválsággal kapcsolatos perek és eljárások ezreinek rendezésére – áll több amerikai tagállam főügyészének szerdán közzétett közleményében.

A McKesson, az AmerisourceBergen, a Cardinal Health, illetve a Johnson & Johnson vállalatok előreláthatóan 26 milliárd dollárt (8 ezer milliárd forint) fognak fizetni részben segélyprogramok számára egy 18 éves időtartamban.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy egyelőre mindössze egy tervezetről van szó, mivel több amerikai tagállamnak, városnak, illetve kerületnek még jóvá kell hagynia a megállapodásban foglaltakat, amely az elképzelések szerint rendezne majdnem négyezer bírósági ügyet és különböző eljárást, amely az opiátszármazékok okozta közegészségügyi válsággal összefüggésben indult.

A négy cég az egyezség jóváhagyásával mentesülne a további büntetőeljárások alól is.

Fotó: AFP

A McKessont, az AmerisourceBergent, a Cardinal Health-t, illetve a Johnson & Johnsont azzal vádolták, hogy az általuk gyártott fájdalomcsillapítókkal

hozzájárultak az Egyesült Államokban az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztásához, illetve a gyógyszer- és kábítószerfüggőségek kialakulásához.

Az amerikai tagállamok és az alsóbb szintű hatóságok már évek óta követelik a gyógyszeripartól, hogy térítse meg azt a több milliárd dolláros kiadást, amely az opiátfüggőségek és a túladagolások elleni harcban keletkezett.

Korábban több hasonló egyezség született. Ugyanakkor tavaly több mint nyolcmilliárd dollárra büntették a Purdue gyógyszergyárat az opiátválságban játszott szerepéért. A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú erős fájdalomcsillapítót, amely kábítószer-függőséget okozhat.

A gyártó eltitkolta a szer kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták a gyógyszert. A vállalattal szemben időközben csődeljárás indult.

Az elmúlt húsz évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása, vagy túladagolása miatt hozzávetőleg félmillió amerikai halt meg.