Ismert magyar géniuszok

A kreatív géniuszokkal előfordulhat, hogy már csak az utókor ismeri el őket – mutatott rá Surányi Kinga munka- és szervezetpszichológus, coach.

Elsőként a nagy írókat említette, mint Ady Endre és József Attila, akiknek a saját korukban még kenyérre is alig tellett, az utókor viszont nagyra értékeli munkásságukat. Adyról például tudni, hogy Csinszka azt írta róla: amikor a Nyugatnak dolgozott, akkor úgy viselkedett, mint akinek „havibaja van”. Időre kellett produkálnia a verseket, a géniuszok azonban nem így működnek, szükségük van az alkotási szabadságra. A szakember szerint kreatív zseni volt még Bolyai János, Bartók Béla, Gulácsy Lajos és Latinovits Zoltán is. 

Már Czeizel Endre orvos-genetikus is kutatta ezt a témát:

a géniuszoknak nagyon erős küldetéstudatuk van, általában keveset alszanak, és folyton új ötleteken pörög az agyuk,

ám kimerítő ezzel a sebességgel száguldozni, félő, hogy elégetik önmagukat – állapította meg.

Fotó: Shutterstock

Honnan ismerhetjük fel a kreatív géniuszokat?

Ahhoz, hogy valaki géniusz legyen, még nem belépő a magas értelmi intelligencia. Akiknek kiemelkedő képességeik vannak, az élet más területein léphetnek fel hiányosságok. Az érzelmi intelligenciájuk alacsonyabb, amely főként az empátiahiányban és az emberekkel való kommunikációban valósul meg, például túl nyersek.

Mivel ők maximalisták, ezért másoktól is ezt várják el

– mondta a szakember. 

A géniuszok nyitottak, és nagyon szeretnek gondolkodni. Optimisták és pozitív szemléletűek. Van egy belső hajtóerejük, amely segíti őket, hogy el tudják érni a céljaikat. A kudarc csak tovább motiválja őket: az alkotófolyamat részének tekintik. 

is kreatív géniusz

A mai kor világhíres géniuszai közül Elon Muskot emelte ki. Muskról azt nyilatkozták a kollégái, hogy maximalista és megszállott, nem hajlandó kompromisszumra. Heti 100 óránál is többet dolgozik. Arról is híres, hogy könyvből képes bármelyik szakmát megtanulni. 

Szenvedélyesen ragaszkodik a találmányaihoz, mintha a saját gyerekei lennének.

Magával ragadó jövőképpel rendelkezik. Az ötleteit kifogyhatatlan ambícióval és kitartással valósítja meg. Mindig van egy újabb grandiózus célja, amely mások számára is inspiráló. Az emberiségnek egy jobb jövőt szán: ahol a fosszilis energiahordozókat felváltják a környezetbarát technológiák. 

A géniuszok a nagy horderejű feladatokat is világosan le tudják egyszerűsíteni és kisebb egységekre bontani. A csapatot pedig vonzza a kristálytiszta meglátás – világított rá a pszichológus.

Muskról a volt alkalmazottai azt mondták: fantasztikus és inspiráló volt a Teslánál dolgozni, de többet nem mennének vissza.

Az a láng, amivel a kreatív géniuszok élnek, az másokat is megperzsel

– fogalmazott a szakember.

Fotó: AFP / Robyn Beck

Hogyan lehet együtt dolgozni egy géniusz vezetővel?

Surányi Kinga a vállalati vezetőknek a kommunikáció fejlesztését javasolja, valamint azt látja, hogy a dolgozóknak adott pozitív visszajelzések is sokat lendíthetnek a munkahelyi hangulaton. 

A szakember team coaching technikát alkalmaz, amikor az egész csapattal foglalkozik, és olyan is van, amikor a vezetőt egyénileg fejlesztik.

Amikor egy magas rangú vezetőnek meg kell mondani, hogy nem jó az ötlete, vagy nem lehet úgy megvalósítani, ahogy szeretné, akkor meg kell találni az alkalmas pillanatot, amikor be tudja fogadni.

És emlékeztetni kell, hogy nem mindenkinek jár egy rugóra az agya, viszont a zseni ötleteinek a megvalósításához más képességű emberek is kellenek.

Sok esetben a géniusz vezető mellé kell egy üzlettárs, aki hidegebb fejjel gondolkodik, és ezáltal jól kiegészítik egymást, például pénzügyi, jogi szakértő, de a részfeladatok is fontosak, mint az adminisztráció, sales, hr.

Kinga a kkv-k és a multicégek mellett a startup világban is dolgozik és mindenhol azt tapasztalja, hogy a hatékony munka csak csapatban működik. A kreatív géniusz köré mindig kell egy jó team. 

Gondoljuk csak Michelangelora és a Sixtus-kápolnára, mindenkinek a híres művész jut róla az eszébe, de valójában egy csapattal együtt alkotta meg. Az embereknek szükségük van arra, hogy amikor a vezető a siker reflektorában van, ebből a fényből nekik is jusson – szemléltette a szakember. 

 

A cikksorozat folytatódik.