Egy teljesen új iparág épül fel Magyarországon az Egészségipari Támogatási Program segítségével, a megvalósuló beruházások évente akár 170-180 milliárd forint árbevételt jelenthetnek a magyar gazdaságnak – jelentette ki Varga Mihály Tökölön, ahol átadta a Magyar Piszke Papír Kft. egészségipari fejlesztését. A pénzügyminiszter ezt követően Szigethalmon adta át a Rex-San Kft. egészségipari beruházását.

A két fejlesztés összértéke meghaladja a 2,7 milliárd forintot, amelyet a kormány összesen 2 milliárd forinttal támogatott.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Az Egészségipari Támogatási Program elindításakor elsősorban az önellátást tűztük ki célul az egészségipari termékek és alapanyagok terén. Ezt a kihívást kevesebb, mint egy év alatt sikerült teljesítenünk az egészségipar számos területén – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: 

Magyarország a saját lábára állt egyebek mellett maszkgyártásban, a Favipiravir előállításában, az oltáshoz használt orvosi eszközök és a fertőtlenítőszerek készítésében is.

A pénzügyminiszter hozzátette: távlatibb célunk az ipar ezen ágazatának fejlesztésével a hosszú távú növekedési képesség, az exportteljesítmény erősítése volt. Az ETP keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés jön létre 86 milliárd forint összértékben, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak. A fejlesztésekkel összesen 5700 munkahely válik biztossá.

A Magyar Piszke Papír Kft. a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak foglalkoztatását látja el közfeladatként.

700 millió forintos fejlesztése a kormány 550 millió forintos támogatásával valósult meg. Ennek köszönhetően egy új, vírus- és baktériumölő hatással bíró, egészségügyi-higiéniai papírtermék gyártása indulhat el Tökölön.

A Rex-San Kft. gyógyászati segédeszközök, maszkok, védőfelszerelések előállítására épített új üzemet.

A kapacitásbővítés több mint 2 milliárdos költségéből 1,6 milliárd forintot biztosított a kormány az Egészségipari Támogatási Programból.