A Microsoft az elmúlt napokban elrendelte a munkavállalóinak a kötelező beoltását, mivel a fertőzések ismét megugrottak az Egyesült Államokban, azonban számos nagy cég ettől a lépéstől egyelőre elzárkózik – írja a The New York Times.

A cég, amely nagyjából 100 ezer embert foglalkoztat az USA-ban, azt mondta, hogy minden munkavállalójának rendelkeznie kel oltási igazolással ahhoz, hogy a Microsoft irodáiba beléphessenek. A múlt héten a Google is közölte, hogy a cég irodáiba visszatért alkalmazottaktól megkövetelik, hogy rendelkezzenek oltással, azonban más amerikai cégek nem követelik meg a Covid elleni oltás beadatását. Az Egyesült Államok legnagyobb munkáltatója, a Walmart, valamint az Uber csak a „fronton dolgozóknak” tették kötelezővé az oltást, a szellemi munkakörben azonban nem.

Szeretnék köszönetet mondani a Walmartnak, a Google-nak, a Netflixnek, a Disney-nek, a Tyson Foodsnak a közelmúltban tett intézkedéseikért, amelynek köszönhetően a munkavállalók oltást igényelhetnek

 – közölte Joe Biden amerikai elnök.

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Az Amazon, az ország második legnagyobb munkáltatója nem jelentett be semmilyen kötelező védőoltást igénylő tervet, ahogy az Apple vagy a legtöbb legnagyobb amerikai bank sem.

A lap emlékeztet arra, hogy sok vállalat, amely már most is munkaerőhiánnyal küszködik, attól tart, hogy az oltások megkövetelése újabb okot adhat a munkavállalóknak a kilépésre. Ugyanakkor a cégek új módszerekkel ösztönöznék a dolgozókat arra, hogy felvegyék az oltást, például pénzbeli bónuszokkal.

Sok munkavállaló politikai,  ideológiai okok miatt utasítja el az oltást  

– mondta el az egyik amerikai kereskedelmi szakszervezet elnöke. Hozzátette, hogy azonban számos szakszervezet is óvakodik a kötelező oltásoktól, elsősorban az esetleges egészségügyi mellékhatások miatt.