Jeff Bezos cége, a Blue Origin augusztus 13-án indított pert a NASA-val szemben, mert az űrügynökség az nevéhez fűződő SpaceX céget választotta a 2024-re tervezett holdra szálláshoz. A per részletei egyelőre nem publikusak, mivel a dokumentumokat titkosították, a Blue Origin egyik szóvivője azonban megerősítette, hogy a cég jogi útra az ügyet. Bezos arra hivatkozva indított eljárást, hogy a SpaceX jogellenesen nyerte el a 2,9 milliárd forint értékű megbízást áprilisban — írja a CNBC.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Az űrügynökség az Artemis program keretében két holdraszállási művelettel bízta meg a nyertes céget: egy utasok nélküli tesztlandolással és egy utasokkal történő leszállással. A NASA eredetileg két céget bízott volna meg a projekt megvalósításával, azonban költségvetési okok miatt egyetlen jelölt, a SpaceX-et mellett döntött. Az amerikai kongresszus ugyanis végül kevesebb összeget biztosított a projekt kivitelezésére, így a SpaceX-szel versenyben lévő két cég, a Blue Origin és a Dynetics nem nyert megbízást. 

Bezos az áprilisi döntés óta számos kísérletet tett arra, hogy a NASA felülírja áprilisban meghozott döntését.

Tavasszal a szerződés megkötése után két héttel panaszt nyújtott be az Egyesült Államok kormányzati felügyelő hivatalán, mely szerint a NASA köteles lett volna a program szabályzatát módosítani vagy törölni, amikor tudomásukra jutott, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő forrás két külön megrendelés finanszírozására. Ezen felül azzal is vádolta a NASA-t, hogy az űrügynökség Elon Musk cégét részesítette előnyben, ezáltal nem teremtett egyenlő feltételeket a három pályázó cég számára. Júliusban bőkezű felajánlással próbált sikerrel járni: 2 milliárd forintot ajánlott fel az űrügynökségnek, hogy módosítsa SpaceX-szel megkötött szerződését, azonban a felajánlott pénzösszeg nem hatotta meg a döntéshozókat.

A perindításra néhány héttel azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok kormányzati felügyelő hivatala elutasította a Blue Origin által benyújtott panaszt.

A  Blue Origin erőfeszítéseket tett annak érdekében is, hogy rossz színben tüntesse fel a SpaceX-et. A cég összehasonlító infográfok sorozatával támadta Elon Musk cégét, mely szerint a SpaceX személyszállító űrhajója, a Starship nem rendelkezik megfelelő technológiával, jelenleg is fejlesztés alatt áll, és még sosem jutott az űrbe.

Az CNBC-hez eljutatott közleményében a NASA szóvivője azt mondta, hogy az űrügynökség jelenleg is vizsgálja az ügy részleteit.