Cégvilág

Kirobbanó expanzióban a Hajdu csoport

Amit a járvány késleltetett, az idén megvalósulhat a háztartási villamos készülékeket, illetve jármű alkatrészeket gyártó téglási Hajdu csoport számára: esetükben a gazdasági kilábalás nem egyszerűen gyógyulást, hanem az értékesítések berobbanását jelentheti.

A válság ellenére a többek közt bojlereket gyártó HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. eladásaira a stabilitás volt jellemző, a Hajdu Autótechnikai Zrt. pedig a szektort tavaly tavasszal sújtó visszaesés után már az év végén rakétarajtot vett — mondta Dedéné Novotni Anna, mindkét társaság igazgatósági tagja.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az országot teljesen lefedő elosztó és szervíz hálózattal rendelkező Ipari Zrt. tavaly is hozta a már 2019-ben elért 10 milliárd forint feletti forgalmat, és az eladásainak jelentős hátszelet biztosíthatnak a családtámogatások és az energiahatékonyságot növelő beruházások.

Az évet a vállalat padlógázzal indította: az év első hét hónapjában a  7 milliárd forintot is meghaladta a forgalom, ami 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és negyedével, mint az éves terv időarányos része. 

Az Autótechnikai Zrt. értékesítése tavaly tavasszal drasztikusan visszaesett, de gyorsan alkalmazkodtak, és az 5,4 milliárd forintos éves forgalom elérte a 2019-est, úgy, hogy ennek a felét a negyedik negyedévben bonyolították. Sokkal kevesebbel megúszták az iparág átlagos 30 százalékos visszaesésénél, tehát az eredmény csak a járvány előtti tervekhez képest jelentett csalódást. A 2017-ben végrehajtott kapacitásbővítést követően már tavaly a forgalom 30 százalékos bővülésére számítottak, középtávon pedig a megduplázódására. Ezt azonban csak késlelteti a járvány: a rendelésállomány dinamikusan növekszik. Bár már tavaly év végén megjelentek, és azóta súlyosbodtak az alapanyag-ellátási problémák, és egyre nehezebb bővíteni a dolgozói állományt, erre az évre már 8 milliárd forintos értékesítésre számítanak, ami 60 százalékos növekedést jelentene — mondta Novotni Anna.

Kihívásokkal teli időszak ez, amikor mindent megteszünk, hogy eleget tudjunk tenni a vevői igényeknek, miközben a muníció nagyon nehezen biztosítható

— tette hozzá. Az expanziót további beruházásokkal szeretnék bebiztosítani: cégcsoport szinten hároméves, 2,5 milliárd forint értékű fejlesztési csomagot dolgoztak ki technológiai korszerűsítésre és bővítésre, illetve a számítástechnikai infrastruktúra javítására, és ehhez pályázatot nyújtottak be a nagyvállalati beruházási program keretében.

Hajdú-Bihar megye Hajdu Autótechnika
Kapcsolódó cikkek