Szeptember 6-án indult és november 1-jén éjfélkor zárul a HFDA Startup Program pályázata, amely a legígéretesebb fiatal divat-dizájn startupvállalkozóknak nyújt díjmentes üzletfejlesztési képzést és akár 20 millió forintos befektetési lehetőséget. A kiírók – a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), a Startup Campus innovációs ügynökség és az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures kockázatitőkealap-kezelő – azokat az egyedi ötleteket keresik a programban, amelyek később nemzetközileg is megállhatják a helyüket.

A program elsősorban a legfrissebb nemzetközi ipari trendekre egyedi megoldásokat nyújtó divat- és dizájninnovációkat segíti piacra lépni.  

Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

A HFDA Startup Programba bekerülő csapatok öthetes online vállalkozásfejlesztési képzést, üzleti és szakmai mentorációt kapnak, majd a program második szakaszába kiválasztottak további öthetes befektetési felkészítésben és akár 20 millió forintos kockázatitőke-befektetésben is részesülhetnek.

A divat- és dizájnipar jelentősége nemzetközi szinten évről évre nő. A hazai innovációk jelentősen hozzájárulhatnak Magyarország gazdasági növekedéshez, mivel magas minőséget és hozzáadott értéket képviselnek, ám emiatt tőkeigényesek is

– mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

Az inkubáció során a résztvevők olyan, a startup indításhoz szükséges elméleti és gyakorlati alapokat sajátíthatnak el tapasztalt szakemberektől, mint például az üzleti modell kidolgozása, pénzügyi tervezés, versenytárselemzés, piackutatás, valamint a piacra lépés stratégiájának kialakítása. Ezt követően szakmai mentorok és iparági szakértők segítik a vállalkozás finomítását, végül a legígéretesebb projektek a programot záró Demo Dayen prezentálhatják ötletüket 20 millió forintos befektetési ajánlat reményében.

A képzés alapvetően azon a felismerésen alapszik, hogy már az egyetemi évek alatt születhetnek olyan innovációs ötletek, amelyekre hiánypótló vállalkozások épülhetnének, azonban tőkehiányból fakadóan nem látnak napvilágot. A kezdeményezéssel ezeket az ötleteket szeretnénk felszínre hozni és segítséget nyújtani a piaci elinduláshoz

– emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója. 

Minimum kétfős, hazai és határon túli csapatok jelentkezését várják a programba, olyanokét, akik valamilyen innovatív divat- vagy dizájnipari ötlettel vagy prototípussal rendelkeznek olyan fókuszterületeken, mint például 

a fenntartható divat és dizájn, gyártástechnológia, textilipari innovációk, belsőépítészeti megoldások, lakberendezés és bútorinnováció, szabadidős termékek vagy akár az anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk.

A programra az alábbi linken lehet jelentkezni: https://www.startupcampus.hu/hfda