Megkezdődött a magyar ipari termékek vasúti expressz fuvarozása Budapestről Záhonyon keresztül Kínába: három sikeresen továbbított  tesztvonatot követően a Rail Cargo Operator a Rail Cargo Hungariával (RCH) rendszeresíti a kiemelt szolgáltatást. A járat 15-20 nap alatt éri el úti célját, Hszian ipari körzetét. A rakományok főleg Magyarországon gyártott elektrotechnikai berendezésekből, gép- és autóalkatrészekből, háztartási és informatikai berendezésekből – beleértve a gyártási alapanyagokat is –, valamint sporteszközökből és vágószerszámokból állnak.

Fotó: RailCargo

A Rail Cargo Group 2020 augusztusa óta hetente közlekedtet importvonatokat Kínából az ukrán–magyar határátkelőn keresztül Magyarországra. Az 50 darab 40 lábas konténert továbbító irányvonatok a déli selyemúton Kazahsztánt, Oroszországot, Ukrajnát átszelve futnak be Budapestre, a Rail Cargo Terminal-BILK-re.

A 2019-ben fuvarozott évi 330 TEU-ról a Záhonyon át szállított mennyiség 2021-re meghússzorozódott: a vonatok ez év augusztusáig több mint 7000 TEU-t fuvaroztak. Az év végi cél a 10 000 TEU átlépése.

A Małaszewicze–Breszt határátkelőn keresztül közlekedtetett járatok forgalma, valamint a tengeri árufuvarozás is élénkül. Az adriai kikötőket, Kopert és Rijekát az említett budapesti terminállal heti több importvonatpár köti össze, de erősödik a forgalom a görög Pireusz és Budapest között is.