„Belső adatokból tudjuk, hogy 

Magyarországon majdnem minden második ember érdeklődik a fenntarthatóság iránt. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a koronavírus-járvány az emberek pénzköltési szokásait is befolyásolja. 

Egyre inkább érdekeltek abban, hogy a bútoraik minél tovább tartsanak” – magyarázza Eva Malá Beluská üzletfejlesztésért és transzformációért felelős regionális vezető. 

A legfrissebb újdonság a Garantált visszavásárlás használt gyerekbútorokra szolgáltatás. Az IKEA Family-klubtagok, akiknek már nincs szükségük az adott bútorra, előre meghatározott áron eladhatják azt az IKEA-nak. Ha például 

a vásárlástól számított egy éven belül eladja a bútort, az eredeti ár mintegy 60 százalékát kapja meg, és az IKEA a használt terméket ugyanezen az áron értékesíti egy másik vásárlónak. A szolgáltatás 2021 októberétől érhető el.

Az idei év több további változást is hozott a körkörös szolgáltatások terén. Az év során az IKEA Circular Hubokat (fenntarthatósági pontokat) alakított ki áruházaiban, melyekben kicsomagolt, enyhén sérült és használt termékek találhatók rendkívül kedvező áron, valamint a bútorok javításához szükséges eszközök és pótalkatrészek. Mindemellett a Circular Hub munkatársaitól a vásárlók tanácsokat is kérhetnek bútoraik élettartamának meghosszabbításához. Ráadásul a vevők online is rendelhetnek az IKEA-tól kis méretű pótalkatrészeket ingyenesen, otthonukba szállítva.

Az IKEA a következő három évben összesen egymilliárd forintot fektet olyan fenntartható megoldásokba, amelyek kedvező hatással vannak a bolygóra. Például fotovoltaikus paneleket vagy intelligens szellőzési és fűtési (HVAC) rendszereket telepít áruházaiba az energiatakarékosság és a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében.