A Startup Campus partnereivel négy inkubációs programot indított idén ősszel. A University Startup Program, a HFDA Startup Program, a HUMDA Startup Program, valamint a TokajTech Startup Program célja a korai fázisú innovatív vállalkozások üzleti  és termékfejlesztése, mentorálása, valamint az induláshoz szükséges tőkebefektetésre való felkészítés. A finanszírozásra érett startupoknak lehetősége van akár 20 millió forint befektetés megszerzésére a programok végén, melyből a képzéseket szervező Startup Campus 5, míg a Hiventures kockázatitőkealap-kezelő 15 millió forintot biztosít.

Fotó: Shutterstock

2018 óta minden évben meghirdetik a fiatalokat célzó University Startup Programot, amely az idén a programot támogató Adria Port kihívásaival is bővül:

a szervezők kiemelten keresik a logisztika, tengeri áruszállítás, hajózási trendek, kikötőmechanika, valamint kikötőhöz kapcsolódó, vízi és tengeri mobilitás témakörében megszületett ötleteket.

Ezek mellett azonban, iparágtól függetlenül, bármilyen ötlettel lehet jelentkezni, egyetlen kikötése a programnak, hogy legyen legalább egy egyetemista hallgató a benevezett projektben. Az inkubáció sikere három éve egyértelművé tette a Startup Campus számára, hogy szükség van további iparági programok létrehozására is, melyek ebből az egyetemi képzésből nőtték ki magukat az elkövetkező években.

Idén ősszel már harmadik alkalommal indul el a HFDA Startup Program, amely a legígéretesebb fiatal divat-dizájn startupvállalkozókat célozza. A program elsősorban az egyedi, innovatív megoldásokat hozó divat- és dizájnvállalkozásokat segíti piacra lépni a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA) segítségével. Fókuszterületei többek közt a fenntartható divat és dizájn, a gyártástechnológia, a textilipari innovációk és a belsőépítészet.

Szaktekintélyek közreműködésével kezdetét vette idén először a HUMDA Startup Program is, melyet az autó- és motorsport megújításáért indított el a HUMDA Magyar Autó-Motor Sport Fejlesztési Ügynökség. Michelisz Norbert autóversenyző, Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros-világbajnok, dr. Hanula Barna belsőégésűmotor-szakértő, egyetemi docens és Kling Sándor Forma–1-es mérnök is segíti a képzést, ahol többek közt a mobilitás, a közlekedésbiztonság, a városi közlekedés vagy a versenyzői felkészülés területére várnak a szervezők innovációkat.

Startupprogram indul továbbá a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács kezdeményezésére.

A TokajTech Startup Program a borászatot, gasztronómiát, szállástechnológiát és a turizmust forradalmasító ötleteknek ad lehetőséget a fejlődésre. Az inkubáció indulását Wáberer György, Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be, illetve további neves szakemberek is támogatják: ifj. Szepsy István borász és üzletember, dr. Vinnai Balázs startupbefektető és mentor és dr. Szepesi Richárd idegenforgalmi befektető.

A programokat támogatja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is. Jelentkezni november 1-ig van lehetősége azoknak az ötlet- vagy prototípusfázisban lévő projekteknek, melyek innovatív megoldást hoznak az említett iparágak bármelyikében. További információk és jelentkezési felületek a Startup Campus oldalán találhatók.