Az ország talán legnagyobb csomaglogisztikai üzemébe, a Fóti Logisztikai Depójába telepített az elmúlt hónapokban automata működésű szállítópálya-rendszert a Magyar Posta. A több százmilliós beruházás keretében két, egymástól független működést biztosító, halszálka kialakítású szállítópálya beépítése történt meg. A gerincpálya egyenként mintegy 65 méter hosszú.

A két gép együttesen óránként akár 7000 küldeményt is képes feldolgozni és szétosztani a futárok között.

A küldemények folyamatos feldolgozását 6 darab 14 méter hosszú teleszkópos szalag segíti. A szállítópályák képesek a küldemények súlyának és térfogatának mérésére is.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Magyar Posta versenyképességének egyik fő irányát az innovációban és a digitalizációban látja. Ezért is tartjuk stratégiai jelentőségűnek a csomaglogisztikai rendszer modernizálása érdekében indított MPL+ projektet, melynek célja a hatékony csomagfeldolgozás és -kézbesítés, megfelelve a versenypiaci kihívásoknak

– mondta Láng Géza nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár a szállítópálya-rendszer üzembe helyezésén. 

A tavaly épült fóti üzem látja el Észak-Pestet és az észak-pesti agglomerációt, ami az egyik legforgalmasabb térségnek számít országosan. A fóti depó jelenleg a postai logisztikai hálózat egyik legnagyobb forgalmú küldeményfeldolgozó egysége. Az átadása óta eltelt egy évben mintegy 5,9 millió csomagot kezelt és indított kézbesítésre.

Az MPL+ logisztikai fejlesztési program által elvégzett beruházások nagymértékben járulnak hozzá az évről évre gyarapodó csomagmennyiség hatékony kezeléséhez és kézbesítéséhez. 2017-hez képest a Magyar Posta megötszörözte csomagfeldolgozási képességét. Az évnek erre az időszakára a sűrű akciózás jellemző, ilyenkor kell nekünk is magasabb fokozatba kapcsolni. Ezért különösen jó hír, hogy a most átadott nagy kapacitású géppel mehetünk neki az idei csúcsszezonnak

– emelte ki Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója.

A Magyar Posta a logisztikai fejlesztésekkel párhuzamosan az idén is felkészült az év végi karácsonyi előtti időszakra. A csúcsszezonra megemeli a létszámot a logisztikai területen, emellett az elmúlt évhez képest még több futárnál lesz bankkártyás fizetésre alkalmas POS-terminál, illetve a webáruházi partnerekkel egyeztetetten tervezte meg a kapacitásokat.

A várakozások szerint 2021-ben is az utolsó hat hétben érkezhet a legtöbb csomag, a mennyiségi csúcs továbbra is a 49-50. héten várható. A mennyiségi növekedés valamelyest mérsékeltebb lehet a tavalyi 22 százalékos emelkedés után.

Ugyanakkor az előrejelzésekben nagy a bizonytalanság, az eladásokat befolyásolhatja a világszerte jellemző alapanyag- és ezzel együtt termékhiány egyes szegmensekben, valamint az online vásárlói hajlandóságot a járvány alakulása, illetve az esetleges intézkedések.

Figyelembe véve azt, hogy december 24-e péntekre esik, a Magyar Posta arra kéri az ügyfeleket: a karácsonyra szánt küldeményeket legkésőbb december 20-ig, hétfőig adják fel a postákon, hogy karácsonyig az biztonsággal megérkezzen a címzetthez. 

A futárok december 23-án dolgoznak, viszik házhoz a csomagokat, amelyeket december 24-én szombati munkarend szerint a postákon is át lehet venni. 

A sikeres kézbesítéshez az időben megrendelt vagy feladott csomag mellett a pontos címzésre és telefonos elérhetőség megadására is szükség van.