Különleges új részleg felállítására készül a brit Rolls-Royce Group, amely a tervek szerint a jövőben mini atomerőműveket is készítene. 

Ehhez több magánbefektetőt és a brit kormányt is sikerült megnyerniük: 195 millió fontot kapnak magánvállalatoktól és 210 millió fontot az államtól, amelyből létrehozzák az új gyárukat. 

A bejelentés szerint 2050-re 40 ezer új munkahelyet teremtenek a beruházással – írja a BBC. 

A Rolls-Royce Kisméretű Moduláris Reaktorok (SMR) tervét máris kisebb kritika érte, sokan ugyanis úgy vélik, hogy a brit kormánynak inkább a megújuló energiába kellene fektetnie, nem pedig a nukleárisba. 

A Rolls-Royce a hírek szerint már megállapodott több beszállítóval, amelyek a reaktorok egyes részeit gyártják majd. Elsősorban Nagy-Britannia északi részén kerestek partnereket, ahol már van helyi tapasztalat a nukleáris energia területén. A vállalat részvényei egyébként a bejelentés hírére rögtön 4,2 százalékot nőttek. 

Fotó: Rolls-Royce

A cég részleteket is ismertetett az SMR-rel kapcsolatban. Ezek szerint a kis reaktor a hagyományos területének alig tizedét, nagyjából két futballpályányi területet foglal el és hozzávetőlegesen egymillió háztartást képes ellátni energiával, gyakorlatilag 150 tengeri szélerőmű erejével bír. 

Az erőműveket olcsóbban lehet legyártani, mint korábban és gyorsabban lehet beüzemelni őket. Egy ilyen kisméretű reaktor a becslések szerint két milliárd fontba kerül, szemben a hagyományos erőművek 20 milliárd fontos árával. 

A Rolls-Royce közlése szerint akár 16 darabot is képes legyártani Nagy-Britanniában, amennyiben megkapják a szükséges engedélyeket.