Megállapodást kötött az albán ONE Telecommunications megvásárlásáról a 4iG Nyrt, közölte a cég csütörtökön. A ONE Telecommunications 1,36 millió előfizetőjével Albánia második legnagyobb, egyben leggyorsabban növekvő mobilszolgáltatója. A vállalat tavaly 68,1 millió euró árbevétel mellett 20,8 millió euró EBITDA-t ért el, jövedelmezősége meghaladta a 30 százalékot. A ONE saját infrastruktúrája a régiós összehasonlításban is kiemelkedő, 632 adótornya az LTE szolgáltatások mellett már 5G mobilkommunikációra is alkalmas. Az akvizíció újabb lépcsőfokot jelent a 4iG nyugat-balkáni terjeszkedési stratégiájában, a tranzakció az albán hatósági eljárásokat követően zárulhat.

Fotó: Shutterstock

Végleges adásvételi megállapodást kötött az újabb kötvények kibocsátására készülő 4iG Nyrt. a ONE Telecommunications megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. A ONE az albán mobilpiac legjobb minőségű szolgáltatását nyújtja, amely többek között a 632 saját, 5G szolgáltatásra felkészített adótoronynak köszönhető, amellyel a teljes lakosság 98,5 százalékát eléri a társaság. A szolgáltatások és a brand újragondolásának köszönhetően a 420 munkavállalót foglalkoztató ONE az elmúlt időszakban jelentősen növelte piaci részesedését, amely 2021 harmadik negyedévében 41 százalék volt az előfizetők között. 

„Az elmúlt évben megújított távközlési hálózatának köszönhetően a ONE Telecommunications erős növekedési potenciállal rendelkező távközlési szolgáltató, amely az akvizíció lezárását követően jól illeszkedik majd nyugat-balkáni telekommunikációs portfóliónkba” – hangsúlyozta a bejelentést követően Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

„Az elmúlt három év alatt a ONE-t Albánia legjobb mobilszolgáltatójává fejlesztettük. Biztosak vagyunk benne, hogy 4iG szakértelmével a ONE Telecommunications tovább fejlődik majd” – monda Elvin Guri, többségi tulajdonos.

A gyorsan emelkedő előfizetői bázissal bíró ONE a mobilpiaci szegmensben jelentős további növekedés előtt állhat a vállalat elmúlt években kialakított, jól működő stratégiájának köszönhetően. A társaság 1,36 millió előfizetővel rendelkezik, árbevétele 2020-ban 68,1 millió euró, a társaság EBITDA-ja pedig 20,8 millió euró volt.  

A 4iG december elején jelentette be, hogy többséget (80,27%) szerez Albánia legnagyobb részben állami tulajdonú vezetékes és mobilszolgáltatásokat nyújtó távközlési vállalatában, az ALBtelecomban. Amennyiben a hatóságok hozzájárulnak a ONE Telecommunications felvásárlásához is, úgy a 4iG csoport lesz Albánia legnagyobb szereplője a távközlési szektorban. A mobilpiaci fókuszú ONE, illetve a vezetékes és mobilszolgáltatásokat nyújtó ALBtelecom portfoliója erős szinergiák kialakítására teremthet lehetőséget. A felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. Az ügylet az albán hatósági eljárásokat követően zárulhat.