A hazai biztosítók díjbevétele 1001,3 milliárd forintot tett ki az első három negyedévben, amely 11,6 százalékos növekedés 2020 azonos időszakához viszonyítva

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A jegybanki statisztikák szerint az életbiztosítási üzletág húzta a növekedést: itt csaknem 17 százalékkal, 445,1 milliárd forintra emelkedett a díjbevétel. Az életbiztosítási üzletágon belül az indexhez vagy befektetési egységhez kötött (unit-linked) konstrukcióké volt a fő szerep, ahol 19,3 százalékkal, 193 milliárd forint közelébe ugrott a díjbevétel éves összevetésben – emelte ki a Figyelő cikke.

Fotó: Shutterstock

Több mint ötödével, 95,9 milliárd forintra nőtt ugyanakkor a díjbevétel a vegyes életbiztosításoknál is,

miközben a nyugdíjbiztosításoknál 12,9 százalékos bővülést regisztrált az MNB, 83,6 milliárdos volumen mellett.

A nem életbiztosítási üzletágban jóval szerényebb, 7,6 százalékos ütemben emelkedett a díjbevétel, és szeptember végére 556,2 milliárd forintot tett ki. Az üzletág legnagyobb szeletét kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) 3,5 százalékos éves növekedést mutat a statisztika, 197,1 milliárd forintos díjbevétel mellett, miközben a casco konstrukciók piaca 8,7 százalékos bővülést követően alulról súrolta a 90 milliárdos szintet. A lakossági vagyonbiztosításoknál pedig 7,9 százalékkal nőtt a díjbevétel egy év alatt, és megközelítette a 113,6 milliárd forintot.