Az IKEA csökkentette a táppénzét Nagy-Britanniában azoknak oltatlan alkalmazottaknak, akik a Coviddal megfertőződtek és emiatt otthoni karanténra kényszerültek – írja a BBC. A szigorítás bizonyos esetekben még a pozitív tesztet produkáló, oltott munkavállalókat is érintheti. A kiskereskedelmi óriás elismerte, hogy

ez egy „érzelmekkel teli téma”, de „alkalmazkodnunk kell a változó körülményekhez”.

Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT / AFP

Ettől a héttől a táppénz csökkentését vezetik be a Wessex Water nevű brit csatornázási vállalatnál is, és az Egyesült Államokban számos cégnél szintén elkezdték visszavágni nem oltott dolgozók táppénzét. A portál cikke szerint a szigorítás abból adódik, hogy

a cégek tömeges hiányzásokkal és növekvő költségekkel küzdenek a járvány miatt.

Az IKEA brit gyárában azok az oltatlan munkavállalók, akiknek a koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, a betegszabadságra járó minimális pénzt: 96, 35 fontot (körülbelül 41 ezer forint) kapnak.

A cégben az átlagbérek

körülbelül 400 és 450 font (körülbelül 171 ezer és 192 ezer forint) között mozognak, és ahogyan ez sok vállalatnál lenni szokott, az alkalmazottak megemelt táppénzt kapnak.

Az Egyesült Királyságban körülbelül 10 ezer embert foglalkoztató IKEA közleménye szerint

teljes fizetést kapnak a teljesen beoltott munkatársak vagy azok, akiket méltányolható körülmények miatt – például terhesség vagy egyéb egészségügyi okoknál fogva – nem oltottak be.

Angliában azoknak az embereknek, akiket legalább két adaggal be lettek oltva, nem kell karanténba vonulniuk, ha közeli kapcsolatba kerültek Covid-fertőzöttel.

Sok vállalat 2021-ben munkaerőhiányra panaszkodott, most pedig tömeges hiányzások tapasztalnak a fertőzőbb  omkrion megjelenése miatt. A hónap elején David Josephs, az All Greens élelmiszerimportőr és kiskereskedő főnöke azt mondta a BBC-nek, hogy egyes cégek munkatársai pénzügyi okokból figyelmen kívül hagyják a Covid-szabályokat.

„Tudjuk, hogy a mi szektorunkban sok alkalmazott nem kap táppénzt. A mi dolgozóink azonban igen, de a korlátozott szerződéssel vagy minimálbérrel dolgozó alkalmazottak nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen munkájuk” – mondta. Egy munkajogász összetett jogi problémákra hívta fel a figyelmet, és azt mondta a BBC-nek, hogy nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Hozzátette, hogy 

az IKEA akciója inkább a munkaerőhiányra és annak kezelésére való reagálásnak tűnik, mintsem arra, hogy az oltatlanokat szándékosan diszkriminálnák.