Egy szövetségi bíró arról döntött, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) pert indíthat a Facebook tulajdonosa ellen – írja a The Guardian

Mark Zuckerberg, a Meta tulajdonosa –, amely egyben tulajdonosa a Facebooknak, az Instagramnak és a WhatsAppnak is – már másodjára fordult a bírósághoz annak érdekében, hogy utasítsa el a kereskedelmi bizottság trösztellenes panaszát. James Boasberg bíró most azt a döntést hozta, hogy az FTC felülvizsgálati keresetének helyt kell adni.

Fotó: Shutterstock

Az FTC azt kéri a bíróságtól, mondja ki, hogy a

Facebook évek óta monopolhelyzetben van, illetve ezzel a helyzetével vissza is él, továbbá kötelezze a céget az Instagram és a WhatsApp alkalmazás értékesítésére.

A The Guardian megjegyzi, hogy ez az egyik legnagyobb jogi procedúra, amit az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben egy technológiai vállalattal szemben elindított.

A kereskedelmi bizottság eredetileg a Trump-kormány idején perelte be a Facebookot, panaszát tavaly júniusban a bíróság elutasította. Augusztusban módosították a feljelentést, és további részletekkel egészítette ki azt a vádat, miszerint 

a cégóriás ellehetetlenítette vagy felvásárolta a riválisait. A Meta platformjait naponta 2,8 milliárd ember használja világszerte.

Meta azt közölte, hogy bízik abban, hogy a cég nyer a bíróságon. Hozzátette, hogy a mostani döntés leszűkíti az FTC hatókörét azáltal, hogy elutasítja a platformszabályzatunkkal kapcsolatos állításokat. „Azt is elismeri, hogy a kereskedelmi bizottság »nagy feladattal« néz szembe, amely alátámasztja két, évekkel ezelőtt jóváhagyott felvásárlással kapcsolatos álláspontját” – közölte a cég a szóvivője.