Közélet

Nem adja fel a Facebook elleni harcot a hatóság

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a határidő napján nyújtotta be kiegészített keresetét, mely szerint a Facebook tudatosan korlátozta a versenyt a személyes közösségi hálózatok piacán.

Újra benyújtotta a verseny korlátozása miatt indított panaszát az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a szövetségi bíróság felé – írja a CNBC. Az ügy lehet a hatóság új vezetőjének, a technológia vállalatok monopóliumának éles hangú kritikusának, Lina Khannak az első fontos próbája.

Fotó: Graeme Jennings / POOL / AFP

A hivatal még 2020 decemberében, 48 tagállam főügyészével párhuzamosan nyújtotta be keresetét a vállalat ellen, azt állítva, hogy a Facebook az Instagram valamint a WhatsApp felvásárlásával a versenyt korlátozta. A bíróság június végén elutasította a keresetet, mondván, a hatóság nem tudta hitelt érdemlően és kellő alapossággal bizonyítani, hogy a Facebook monopol helyzetben van a közösségi média piacán.

Azonban a döntés során a hivatal lehetőséget adott a hiányosságok pótlására, így az FTC ismét próbálkozhat, ellentétben a tagállami főügyészekkel, akiknek az ügyét a bíróság ejtette. A hatóságnak eredetileg 30 napja volt a pótlásra, ám később további haladékot kapott, amely ma jár le, és a várakozásoknak megfelelően az FTC élt is a lehetőséggel és benyújtotta a kívánt módosításokat.

A hivatal továbbra is fenntartja a vádakat,és a keresetben azt állítja hogy 

a Facebook legalább 2011 óta monopol helyzetet élvez a személyes közösségi hálózatok terén, és a mai napig törvényellenes gyakorlatot folytat annak fenntartása érdekében.

A hivatal szerint a technológiai óriás az okostelefonos platformok irányába történő átmenet kockázatait a versenytársak ellehetetlenítésével vagy felvásárlásával igyekezett csökkenteni, ezért a hatóság arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze a céget arra, hogy váljon meg az Instagramtól és a WhatsApptól.

A cég belső kommunikációjával bőségesen illusztrált kereset szerint a Facebook tudatában volt a hálózatok tehetetlenségének és szándékosan igyekezett azonosítani és felvásárolni azon cégeket, melyek piaci dominanciáját veszélyeztették. A kereset idézi a Facebook alapító és vezérigazgató Mark Zuckerberget is, aki még 2008-ban egy belsős e-mailben azt írta:

jobb megvenni mint versenyezni

A hivatal 3-2 arányú szavazás eredményeként döntött az eljárás folytatásáról, Khan mellett szavaztak a demokraták delegáltjai, míg a republikánusok nem támogatták azt a Politico szerint.

A Facebook október 4-ig válaszolhat a kiegészített vádakra. Ugyanakkor a vállalat arra kérte Khant, hogy ne vegyen részt az ügyben, mivel állításuk szerint a politikusnő nyilvános megszólalásai egy 2020-as, a képviselőház igazságügyi bizottság által indított, az online piactereken folyó versenyt taglaló vizsgálata kapcsán elfogultak. Khan közölte, hogy nem kéri felmentését az ügy alól.

instagram antitröszt eljárás Szövetségi kereskedelmi bizottság Lina Khan Facebook WhatsApp
Kapcsolódó cikkek