A Microsoft felfüggeszti termékeinek és szolgáltatásainak értékesítését Oroszországban, írta meg blogbejegyzésben a vállalat pénteken. Ezzel csatlakozott más nagy technológiai cégekhez (Apple, Dell Technologies), amelyek korábban kivonultak az orosz piacról.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Microsoft közölte azt is, hogy egyeztet és együttműködik az Egyesült Államok, az illetve az Egyesült Királyság kormányaival, és a kormányzati szankciós döntéseknek megfelelően leállítja oroszországi üzleti tevékenységének számos aspektusát.

Mint írják, jelenleg Ukrajna kiberbiztonságának fejlesztésével tudnak leginkább segíteni, ezért továbbra is dolgoznak azon, hogy támogassák az ukrajnai kiberbiztonsági tisztviselőket az orosz támadások elleni védekezésben.

Állítják, hogy a háború kezdete óta több mint 20 ukrán kormányzati, informatikai és pénzügyi szervezettel szembeni orosz támadást hárítottak el, emellett számos további esetben polgári célpontokat is megvédtek a kibertámadásoktól.

A cég leszögezi, hogy Ukrajna mellett áll, és követeli az ország szuverenitásának tiszteletben tartását, az ukrán nép védelmét, illetve a béke helyreállítását.

A Microsoft Philanthropies együttműködik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) és több ENSZ-ügynökséggel a menekültek megsegítése érdekében, technológiai és pénzügyi támogatást nyújtva a legfontosabb nem kormányzati szervezeteknek, zárják a bejegyzést.