Egy orosz gyorsétteremlánc a McDonald’s babérjai törne, miután a chicagói székhelyű vállalat kénytelen volt felfüggeszteni a működését Oroszországban az orosz–ukrán háború miatt – számolt be a Fox Business.

A Ványa Bácsi névre hallgató orosz társaság a hét elején nyújtott be szabadalmi kérelmet logója levédetésére, mely kísértetiesen hasonlít a McDonald’s emblematikus arany íveinek szimbólumára.

A kérelem azután tűnt fel az interneten, hogy Moszkva megszüntette a „barátságtalan” országokban bejegyzett szabadalomtulajdonosok védelmét – ez a lépés Moszkva válasza volt a vállalatok tömeges elvándorlására.

Fotó: ALEXANDER NEMENOV

A McDonald’s közleményében azt írta, a jelenlegi helyzetben lehetetlen megjósolni, hogy mikor lesznek képesek újra megnyitni éttermeiket Oroszországban, az alkalmazottakat azonban továbbra is kifizetik. A bezárás miatti veszteség havonta körülbelül 50 millió dollárba kerülhet a cégnek.

A McDonald’s jelenléte Oroszországban egykor a Nyugat erőteljes győzelmét szimbolizálta a berlini fal leomlása után. A Moszkva belvárosában megnyílt első üzletének nyitónapja szenzáció volt, ezrek álltak sorba, hogy beléphessenek a 700 férőhelyes étterembe.