Tavaly a Continental globálisan 33,8 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el, amely 6 százalékkal múlta felül a 2020-as 31,9 milliárdos bevételt. Osztalékot is fizet a vállalat, részvényenként 2,2 eurót. A világszerte 190 ezer főt foglalkoztató vállalat működése tavaly nyereséges volt a járvány, az alkatrészhiány, a logisztikai nehézségek és az alacsonyabb autóipari termelés ellenére is.

A vállalat nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzott, az orosz-ukrán háború miatt felfüggesztette tevékenységét a Continental oroszországi, 1300 főt foglalkoztató gyára, Ukrajnában pedig nincs jelen a vállalat. 

A társaság teljes bevételének kevesebb, mint egy százaléka érkezik az orosz, illetve az ukrán piacról, így ebből a szempontból nem okoz különösebben nagy kiesést a konfliktus. 

Alapanyag-ellátás tekintetében azonban igen nagy fennakadások várhatók a háború miatt. A chiphiány erősen érintette a vállalatot az elmúlt másfél évben, ez idén is jelen van, és a chipgyártáshoz szükséges neongáz egyik legnagyobb nemzetközi gyártója Ukrajna. Megoldható a beszerzés más forrásból, de okozhat fennakadást az ukrajnai gyártás megállása. Továbbá olyan nyersanyagok globális ellátásában is lehetnek nehézségek a háború miatt, mint az alumínium, az acél, a réz, vagy a palládium.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Continentalnak Magyarországon hat gyárat, két fejlesztő központot és egy tesztpályát üzemeltet 7500 fő foglalkoztatása mellett, négy gyár műszaki gumitermékekre szakosodott, a veszprémi, illetve a budapesti autóipari gyárat viszont erősebben érintheti az ukrajnai helyzet. 

A beszállítói láncban ugyanis komoly fennakadást eredményezhet, hogy a kábelkorbács gyártása Ukrajnában zajlik, így ebből hiány alakulhat ki, 

és a beszerzések, valamint a gyártási kapacitások átrendezése időt vesz igénybe.

A vállalat várakozásai szerint idén körülbelül 38-40 milliárd euró konszolidált árbevételre számít. A nemzetközi nehézségek ellenére a társaság várakozásai szerint idén 6-9 százalékkal nőni fog a személyautók és a kishaszongépjárművek globális gyártása - 2021-ben 3 százalékos volt a növekedés, és körülbelül 77 millió járművet tett ki.