Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közölte, mától a Takarékbank fiókhálózatának bevonásával megindult a Sberbank betéteseinek kártalanítási eljárása a 2,5 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező magánszemélyek, illetve a 20 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező céges betétesek részére.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Az OBA megjegyezte, az ügyfelek érdekeinek szem előtt tartásával jár el, hogy a betétesek minél hamarabb pénzükhöz juthassanak, így előfordulhat, hogy hamarabb kapják meg a pénzüket, és a kártalanításról készített kivonat csak ezt követően jut el hozzájuk postai úton. 

A szervezetnél azt kérik, a bankfiókokban történő zökkenőmentes kiszolgálás érdekében a Takarékbank fiókjaiban lehetőség szerint az alábbi beosztás szerint érkezzenek kártalanítási ügyintézés céljából. 

A beosztást a Sberbankban bejelentett magánszemélyek esetében titulus nélküli vezetéknév, cégek esetében cégnév kezdőbetűje alapján került meghatározásra. 2022. március 11-én pénteken nem betűvel kezdődő (cégnév esetén), illetve A-tól E (É)-ig, 16-án szerdán F-től K-ig, 17-én csütörtökön L-től R-ig, 18-án pénteken S-től ZS-ig.

Az OBA csütörtökön a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, pénteken pedig – a 200 ezer forintnál alacsonyabb összegek esetében – a postai kifizetések is elindulnak.

Nincs veszélyben a magyar bankrendszer stabilitása a Sberbank végelszámolása miatt

Bár a Sberbank végelszámolását követően némileg növekedett a többi magyarországi bank ügyfeleinek aggodalma, erre nincs ok, a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank VG-nek küldött reakciói alapján rendkívül stabil és megbízható a hazai piac. Legutóbb a MagNet Bank is reagált arra, hogyan érinti működését a háború.